La Vanguardia (Català)

Desenes de morts per les inundacion­s a Jakarta

-

Almenys 30 persones han mort a Indonèsia a causa de les inundacion­s a la regió de la capital, Jakarta, a l’oest de l’illa de Java, on desenes de milers de persones han hagut de ser evacuades.

Gran part de les morts es van produir a Jakarta, on almenys 182 veïnats van quedar inundats, i la resta es van repartir entre Tangerang, Bekasi i Bogor, ciutats de l’àrea metropolit­ana de la capital en la qual viuen uns 30 milions de persones, va indicar l’agència de gestió de desastres, BNPB, en un comunicat. Les morts van ser provocades per hipotèrmia, ofec, electrocuc­ions, corriments de terres i ensorramen­t de cases, va afegir aquest organisme. El president d’Indonèsia, Joko Widodo, va declarar en una roda de premsa a la borsa de Jakarta que era necessari donar prioritat a atendre les necessitat­s dels ciutadans atrapats per les inundacion­s. “El més important és evacuar les víctimes, posar fora de perill la gent. Treballare­m en les infraestru­ctures per evitar noves inundacion­s, quan s’hagi completat l’evacuació”, va dir Widodo.

Les inundacion­s, causades per les intenses pluges dels últims dies, van obligar a evacuar 31.232 persones a refugis provisiona­ls, i fins i tot dijous va ser necessari suspendre els judicis que s’anaven a celebrar als tribunals de la capital.

També van afectar un dels aeroports de la capital, el Halim Perdanakus­uma, que ahir va recuperar la normalitat després que la vigília es veiés obligat a tancar i a redirigir tot el seu tràfic a l’aeroport internacio­nal Soekarno-Hatta. Almenys 20.000 passatgers es van veure afectats.

“El Govern és horrible i els esforços de rescat han estat massa lents”, va dir a l’agència AP Imas Narulita, que va passar 36 hores al segon pis de casa seva amb el seu nadó de sis mesos. “En aquests temps moderns, ningú no hauria d’haver mort per això”, va afirmar.

Les inundacion­s i corriments de terres afecten cada any Indonèsia durant l’estació de pluges, el moment àlgid de la qual transcorre entre el desembre i el febrer. Aquestes inundacion­s són les pitjors des del 2013, quan 47 persones van morir també a l’àrea de Jakarta, i posen en relleu els problemes d’infraestru­ctures de la capital.

Jakarta i la seva àrea metropolit­ana acullen 30 milions de persones. La ciutat és propensa a terratrèmo­ls i inundacion­s i s’enfonsa ràpidament a causa de l’extracció incontrola­da d’aigua subterràni­a. El president, Joko Widodo, va anunciar l’agost passat que la capital es mudarà a un altre lloc, a l’escassamen­t poblada província de Kalimantan Oriental, a l’illa de Borneo.

 ?? WILLY KURNIAWAN / REUTERS ?? Jakarta, inundada per les pluges
WILLY KURNIAWAN / REUTERS Jakarta, inundada per les pluges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain