La Vanguardia (Català)

Rússia ja envia gas al sud d’Europa sense Ucraïna

Bulgària és el primer client europeu que utilitza el TurkStream

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Amb l’arribada del nou any el gegant rus de l’energia Gazprom ha començat a bombar gas a Europa evitant el territori d’Ucraïna no només pel nord a través del gasoducte Nord Stream 1, sinó també pel sud. Des de l’1 de gener Bulgària, un país membre de la Unió Europea, rep el gas rus pel TurkStream i no pel sistema de gasoductes ucraïnesos, com feia fins ara. La companyia búlgara Bulgartran­sgas i Gazprom van arribar a un acord a última hora del mes passat.

El president de Bulgartran­sgas, Vladímir Malinov, va assegurar que Gazprom està subministr­ant gas natural des del primer dia de l’any. Això confirma el manifestat anteriorme­nt pel Govern de Sofia. La seva ministra d’Energia, Temenujka Petkova, va assegurar dissabte que no utilitzarà més la ruta a través d’Ucraïna i Romania.

El país balcànic cobreix gairebé totes les necessitat­s de gas natural amb els subministr­aments de Gazprom. El motiu pel qual ha decidit canviar de punt d’entrada del gas rus és econòmic. Petkova va dir que la nova via del gasoducte TurkStream a través de Turquia suposa un estalvi anual del 5%, sobretot a causa de les taxes de trànsit.

Després de les anomenades guerres del gas, que fa una dècada van afectar el subministr­ament d’aquest hidrocarbu­r als clients de Rússia a Europa a causa de les disputes contractua­ls entre Moscou i Kíev, es va intentar buscar rutes alternativ­es als gasoductes ucraïnesos pels quals passava la major part del gas rus. Per això es va impulsar el projecte ja existent d’un gasoducte pel fons del mar Bàltic, el Nord Stream 1, que consta de dos ramals i que va començar a enviar gas a Alemanya el 2011.

El 2018 es va començar a construir un altre gasoducte al Bàltic, el Nord Stream 2. Està previst que entri en funcioname­nt aquest any, encara que amb les recents sancions dels Estats Units patirà retards.

Rússia ha dissenyat una altra ruta pel sud, amb el gasoducte TurkStream, que transcorre pel fons del mar Negre i arribarà a Turquia. Consta també de dos ramals. El primer s’utilitzarà per subministr­ar gas als clients de Turquia. El segon es destinarà als països del sud i del sud-est d’Europa, en primer lloc a Bulgària. Amb una longitud de més de 930 quilòmetre­s, cadascun d’ells té capacitat per transporta­r 15.750 milions de metres cúbics a l’any. El TurkStream substituei­x l’antic projecte SouthStrea­m, que es va suspendre el 2014.

La inauguraci­ó del gasoducte tindrà lloc el 8 de gener a Istanbul, i està previst que assisteixi­n a l’acte els presidents de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i de Rússia, Vladímir Putin.

El TurkStream arriba fins a la frontera entre Turquia i Bulgària. Aquest país ha construït un ramal d’11 quilòmetre­s per unir la seva xarxa de gas a la canonada de Gazprom. Ucraïna continuarà sent un país de trànsit important per al gas rus. Al desembre Moscou i Kíev van arribar a un acord perquè Gazprom utilitzi els seus gasoductes almenys durant els propers cinc anys. El pacte permetrà a Ucraïna rebre en aquest temps en concepte de taxes uns 7.000 milions de dòlars (6.260 milions d’euros).

Rússia, per la seva part, s’assegura que el subministr­ament als seus clients no pateixi, en un moment en què per la pressió dels Estats Units no es pot dir amb exactitud quan entrarà en funcioname­nt el Nord Stream 2. Es va acordar també que Rússia pagui a Ucraïna 2.900 milions de dòlars (2.650 milions d’euros) per concloure les seves disputes legals.

Després de les ‘guerres del gas’ de fa una dècada es van buscar rutes alternativ­es als gasoductes ucraïnesos

 ?? ROMAN PILIPEY / EFE ?? Gazprom ja bomba gas a Europa pel Sud
ROMAN PILIPEY / EFE Gazprom ja bomba gas a Europa pel Sud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain