La Vanguardia (Català)

Àustria tindrà un govern de coalició entre conservado­rs i ecologiste­s

Viena prohibirà el vel a les escoles i encarirà el transport aeri

- VIENA

El líder conservado­r austríac Sebastian Kurz va arribar dimecres a un acord de coalició amb els Verds per assegurar-se la tornada al poder. L’acord marca un gir del partit conservado­r que dirigeix Kurz cap a posicions de centre i d’esquerra en alguns aspectes com el de la lluita contra l’emergència climàtica. De la mateixa manera, el pacte implica per als Verds l’acceptació de posicions fins ara monopoli de la dreta en matèria migratòria. Kurz havia governat fins ara amb el Partit de la Llibertat, d’ultradreta. Àustria es converteix ara en el tercer país de la Unió Europea, juntament amb Suècia i Finlàndia, en què governen els Verds.

“Hem arribat a un acord”, va dir Sebastian Kurz, que es va presentar davant els periodiste­s en companyia del líder dels Verds, Werner Kogler. “Hem aconseguit unir el millor dels dos mons”, va afegir Kurz. Ara ells dos es convertira­n en canceller i vicecancel­ler del nou govern, en el qual els Verds controlara­n només quatre dels quinze ministeris en cartera, un pes proporcion­al al suport obtingut en les eleccions del 29 de setembre.

El Partit Popular Austríac (ÖVP) de Kurz va guanyar amb el 37,5% dels vots, mentre que els Verds van quedar en quart lloc amb el 13,9%. “És possible reduir la càrrega fiscal i ecologitza­r el sistema tributari”, va dir Kurz, referint-se a les promeses de campanya de cada partit i donant pistes sobre el contingut de l’acord.

Entre els acords assolits es troba la prohibició de portar vel a les escoles fins als 14 anys (fins ara se situava en els deu anys), així com la presó preventiva per a migrants potencialm­ent perillosos, encara que no hagin comès un delicte. Aquest projecte havia estat congelat anteriorme­nt per ser polèmic i va ser concebut després que el mes de febrer passat un suposat demandant d’asil assassinés a punyalades un transeünt. Les dues mesures estan destinades a calmar les bases del partit conservado­r, que mostra així una posició de duresa davant la immigració il·legal i el que qualifique­n d’“islam polític”.

Els Verds, per la seva banda, han aconseguit que el nou govern adopti una política fiscal adaptada a l’emergència climàtica. Entre les mesures que s’han filtrat les últimes hores hi ha la d’encarir els vols amb avió, mentre que es bonifica el transport per ferrocarri­l.

Molts observador­s han indicat que les concession­s obtingudes pels Verds són molt menys considerab­les que les obtingudes pels conservado­rs. Molts votants verds, asseguren, no podran acceptar la política migratòria del nou govern. Però està previst que les bases dels Verds donin el vistiplau a aquest pacte. Malgrat la polèmica que suscita, difícilmen­t el bloquejara­n.

El nou govern que es formarà a Viena suposa una veritable novetat política en el panorama europeu. No hi ha experiènci­es anteriors de govern entre un partit ecologista i un partit conservado­r, menys en els últims anys, en els quals l’emergència climàtica s’ha situat en el centre del debat polític i ha polaritzat el debat.

El pacte assolit a Viena també suposa un cert alleujamen­t per als que havien vist l’anterior govern de Sebastian Kurz com un capdavante­r d’un futur ombrívol per a Europa. El Partit Popular d’Àustria havia governat fins fa uns mesos amb l’extrema dreta, la qual cosa marcava una tendència perillosa. El sorprenent pragmatism­e de Kurz –canviar l’aliança amb l’extrema dreta per la dels Verds– ha trencat amb aquestes premonicio­ns tan ombrívoles. El pacte marca tendència també per al que pugui passar en un futur a Alemanya.

El nou Executiu aplicarà una dura política migratòria i una fiscalitat climàtica

 ?? LISI NIESNER / REUTERS ?? Sebastian Kurz i Werner Kogler en la presentaci­ó de l’acord, ahir al matí
LISI NIESNER / REUTERS Sebastian Kurz i Werner Kogler en la presentaci­ó de l’acord, ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain