La Vanguardia (Català)

Llum verda per a la presència militar turca a Líbia

-

El Parlament turc va autoritzar ahir el desplegame­nt militar a Líbia per donar suport al Govern de Trípoli, que té el suport de l’ONU. Malgrat la creixent preocupaci­ó per una mesura que pot agreujar encara més el conflicte i desestabil­itzar la regió, els legislador­s turcs van aprovar per 325 a favor i 184 en contra atorgar un mandat d’un any al Govern per enviar tropes.

El Govern del primer ministre libi Faiez Sarraj, amb seu a Trípoli, s’enfronta a una ofensiva del règim rival de l’est, comandat pel general Khalifa Haftar. El conflicte amenaça d’enfonsar Líbia en un caos violent de magnituds similars a la guerra del 2011, que va acabar amb l’enderrocam­ent i mort de Muammar al-Gaddafi.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va dir el mes passat que Sarraj va sol·licitar el desplegame­nt turc després de la firma d’un acord militar que permetia a Ankara enviar experts i personal a Líbia. Aquest acord juntament amb un altre sobre les fronteres marítimes entre Turquia i Líbia han desfermat la ira a la regió.

Ankara afirma que el desplegame­nt és vital per salvaguard­ar els interessos turcs a Líbia i a la Mediterràn­ia oriental, on es troba cada vegada més aïllada després que Grècia, Xipre, Egipte i Israel hagin establert zones econòmique­s exclusives que faciliten l’exploració de petroli i gas.

“Una Líbia el Govern legal de la qual està amenaçat pot propagar la inestabili­tat a Turquia”, va argumentar el legislador del partit governant Ismet Yilmaz en defensa de la moció.

De moment, no s’han revelat detalls sobre el possible desplegame­nt, rebutjat per tots els partits de l’oposició.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain