La Vanguardia (Català)

Manotades i disculpes

-

Sant Job ha tingut al final del 2019 i començamen­t del 2020 un protagonis­me –una mica el·líptic, certament– inesperat. El papa Francesc ha hagut de demanar disculpes públiques perquè va reprendre una fidel de forma aïrada, arribant fins i tot a clavar-li una manotada, davant l’agafada insistent que l’acaparador­a devota estava fent a la seva santa persona. La televisió vaticana va permetre seguir en directe tota la seqüència que va tenir lloc a la plaça de Sant Pere i que va culminar amb un Pontífex visiblemen­t alterat i molest per l’efusió desmesurad­a de l’entusiasta admiradora. “Moltes vegades perdem la paciència, també jo. Demano perdó pel mal exemple d’ahir”, va proclamar el Papa poc abans de l’àngelus de l’1 de gener.

A les esmentades imatges es pot veure Francesc caminant per la plaça de Sant Pere, amb nombrós públic situat rere les tanques, saludant de forma aleatòria a la concurrènc­ia. En un moment determinat del trajecte, la dona, de trets asiàtics, agafa Francesc de forma decidida i ferma i el tiba cap a ella. L’escomesa

sembla de tanta determinac­ió que al Papa se’l veu fins i tot a punt de perdre l’equilibri. El Pontífex té 83 anys.

La reacció del Papa en aquell instant va ser de reprendre la dona mentre li donava una manotada decidida a la mà amb l’ànim d’aconseguir desenganxa­r-se. Hi va haver una segona manotada que ja no va arribar a les falanges de la senyora i es va perdre finalment en l’aire, com si la receptora hagués pogut fintar-la a temps. El personal de la seguretat vaticana que sempre acompanya el Papa no va tenir cap necessitat d’intervenir-hi, encara que va seguir des de molt a prop totes les evolucions del tràngol.

El vídeo que contenia la seqüència es va estendre per tot el planeta. No feia sinó mostrar una faceta del Papa poc coneguda. Al cap d’unes hores, Francesc va pronunciar una disculpa pública pels fets. Ho va fer l’endemà, l’1 de gener.

La tremenda popularita­t de què gaudeixen personalit­ats com els caps de Govern, i en particular el Papa, sotmet els protagonis­tes a una pressió constant en públic que per moments pot fer trencar les degudes formes. També n’hi ha que creuen que aquests gestos recorden a tothom que els prohoms també són humans subjectes a debilitats per les quals cal demanar disculpes.

Tot sembla indicar que el sermó i la matèria de reflexió de la primera missa del 2020 del Papa ja devien estar decidits abans de produir-se l’episodi de la plaça de Sant Pere, però va resultar d’una ben adequada naturalesa el fet que estiguessi­n dedicats a la violència contra la dona al món. Tant, que va semblar que havien estat selecciona­ts a propòsit (algunes veus, poques, van veure en el gest del papa Francesc una agressió masclista).

“Les dones són font de vida. Tot i això, són contínuame­nt ofeses, colpejades, violades, induïdes a prostituir-se i a eliminar la vida que porten al ventre. Tota violència infligida a la dona és una profanació de Déu, nascut d’una dona”, va dir Francesc en la primera homilia de l’any nou.

El Pontífex argentí va lamentar que sovint “el cos de la dona se sacrifica als altars profans de la publicitat, del lucre, de la pornografi­a” i que sigui “explotat com un terreny per utilitzar”. “Avui, la maternitat també és humiliada, perquè l’únic creixement que interessa és l’econòmic. Hi ha mares que s’arrisquen a emprendre viatges penosos per provar desesperad­ament de donar un futur millor al fruit que porten al ventre, i que són considerad­es com números que sobreexced­eixen la quota per persones que tenen l’estómac ple, però de coses, i el cor buit d’amor”, va subratllar.

Després de la missa celebrada a la basílica de Sant Pere, Francesc es va traslladar fins al palau apostòlic per dur allà a terme l’oració de l’àngelus. El Papa va aprofitar aquesta circumstàn­cia per demanar perdó per l’inapropiat episodi del dia anterior amb la fervorosa admiradora. Va aprofitar, a més, per animar els “creients i no-creients” a continuar construint un món en pau amb “la paciència de l’amor”.

El papa Francesc demana perdó per reprendre irat una fidel que el va estirar pel braç

El Pontífex condemna en la primera missa de l’any tota violència contra la dona

 ?? LV ?? L’estirada. Moment en què la fidel estira el braç del Papa, a la plaça de Sant Pere. A sota, una panoràmica de la coneguda plaça
LV L’estirada. Moment en què la fidel estira el braç del Papa, a la plaça de Sant Pere. A sota, una panoràmica de la coneguda plaça
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain