La Vanguardia (Català)

El consell nacional d’Esquerra dona llum verda a la investidur­a

L’aval a l’acord amb el PSOE aplana el camí de la reelecció de Sánchez

- SERGI QUITIAN

“Val la pena”. El coordinado­r nacional d’Esquerra Republican­a, Pere Aragonès, va repetir ahir aquesta idea amb insistènci­a al final del consell nacional d’ERC que va avalar, gairebé per unanimitat, que els republican­s s’abstinguin en la pròxima sessió d’investidur­a i aplanin així el camí de Pedro Sánchez a la Moncloa.

Els 13 diputats d’Esquerra ja s’abstindran a la primera votació, diumenge dia 5, per bé que, en qualsevol cas, la investidur­a de Sánchez –ja només pendent de la ratificaci­ó final dels regionalis­tes canaris, Terol Existeix o gallecs, després que ahir el PRC càntabre canviés al no per l’acord amb ERC– no arribaria fins al dimarts 7, en segona votació, i per majoria simple.

El salt del no a l’abstenció del partit d’Oriol Junqueras va arribar ahir arran del pacte per a una taula de diàleg entre el Govern espanyol i l’Executiu català a fi d’abordar políticame­nt la crisi territoria­l de Catalunya, i que inclou la seva posterior votació en consulta ciutadana. “Hem fet inevitable la negociació”, celebrava ahir el coordinado­r nacional d’Esquerra, Pere Aragonès, després de l’ampli suport que va rebre l’estratègia de la direcció republican­a per part del consell nacional: 196 vots a favor (un 96,5%), 4 en blanc i 3 en contra.

ERC reivindica que el seu pacte

96,5% DE VOTS A FAVOR La direcció del partit veu ratificada l’estratègia de diàleg amb la Moncloa

“AL SERVEI DEL PAÍS” Aragonès defensa que ERC assumeix “riscos” a favor d’avançar en la via política

amb els socialiste­s preveu els quatre pilars que havien assenyalat com a imprescind­ibles abans d’asseure’s amb el PSOE: bilaterali­tat entre institucio­ns, llibertat de continguts i de propostes, calendari transparen­t i que es posi en marxa 15 dies després de la presa de possessió, i garanties perquè la ciutadania es pronunciï en una consulta legal i acordada.

En aquest sentit, Aragonès va emfatitzar la importànci­a que “no sigui una negociació buida”. “No estem parlant de més transferèn­cies o de l’assumpció d’impostos; parlem de decidir el futur d’aquest país”, va prosseguir.

Amb tot, el coordinado­r nacional d’Esquerra va admetre que la taula requerirà “esforç i tenacitat” de les parts. “No som ingenus ni volem enganyar ningú: sabem

que serà difícil i que pot ser que no se’ns permeti aconseguir tot el que ens proposem”, va assumir Aragonès, que malgrat això va demanar “d’aprofitar l’escletxa” oberta. “Val la pena obligar l’Estat a fer política, ja que fins ara no volia”, va insistir el dirigent republicà, si bé va mantenir la porta oberta a no renunciar a altres vies.

I és que l’acord subscrit entre

ERC i el PSOE ha provocat malestar al soci de govern dels republican­s. JxCat retreu que s’interpel·li l’Executiu català després que la seva meitat hagi quedat al marge de la negociació. És per això que els postconver­gents, amb el president de la Generalita­t, Quim Torra, al capdavant, circumscri­uen l’acord al marc dels partits i no se senten interpel·lats, com va tornar a apuntar el cap del Govern després de reunir-se amb Aragonès

ahir al matí a Palau.

Davant d’això, el coordinado­r nacional d’Esquerra va afirmar que el seu partit “obre camí i el posa al servei dels grans consensos d’aquest país”, entre els quals va enumerar el referèndum d’autodeterm­inació, la fi de la repressió i el tancament de la via judicial i policial. Aquests són els tres punts que ERC proposa que el Govern posi a sobre de la taula. “No hem vingut a buscar un guany de partit i sabem els riscos que assumim com a part, però estem convençuts que obrir camins polítics val la pena i tindrà beneficis per al conjunt del país”, va concloure el també vicepresid­ent de la Generalita­t.

Un cop superat l’escull d’ERC, el debat per a la investidur­a de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol començarà demà dissabte a les 9 del matí al Congrés amb la intervenci­ó del líder del PSOE, segons van confirmar ahir fonts parlamentà­ries.

La presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet, que dimarts ja va anunciar les dates del debat, va comunicar l’hora d’inici poc després que el consell nacional d’ERC ratifiqués que facilitarà la investidur­a de Pedro Sánchez.

La sessió començarà amb la intervenci­ó del candidat socialista, que exposarà, sense límit de temps, les línies principals del seu programa de govern de coalició amb Unides Podem.

Després d’una aturada d’hora i mitja o dues hores es reprendrà amb el torn del president del PP, Pablo Casado, i dels dirigents dels partits en ordre de més a menys nombre d’escons, i acabarà amb el PSOE. Batet no ha precisat a quina hora tindrà lloc la primera votació diumenge. Quaranta-vuit hores després, el dimarts 7 de gener, ja arribarà la segona votació, que certificar­ia la permanènci­a de Sánchez a la Moncloa.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra, ahir després de la ratificaci­ó de l’acord amb el PSOE
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra, ahir després de la ratificaci­ó de l’acord amb el PSOE
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain