La Vanguardia (Català)

Una selecció catalana de futbol?

- Francesc Granell

Aquests últims dies assistim a la signatura de pactes per garantir la investidur­a de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, tot i que la continuïta­t del gabinet queda en l’aire davant l’heterogene­ïtat dels que facilitara­n la formació del seu executiu amb Unides Podem, al qual no donen suport ni els seus propis barons.

Però a mi el que em preocupa és l’efecte sobre la governança d’Espanya i sobre el descontrol pressupost­ari que suposarà aquesta negociació a diverses bandes, atès l’efecte contagi en les reivindica­cions autonòmiqu­es que està representa­nt el procés d’investidur­a i que ens pot fer recordar com va acabar la Primera República, amb la cantonalit­zació que va propiciar i que va arribar, fins i tot, al fet que el líder cantonal de Cartagena, Roque Barcia, sol·licités al president dels Eatats Units Ulysses S. Grant la protecció nord-americana davant l’atac espanyol. En aquells moments Baldomer Lostau havia declarat el que va ser un efímer estat català, que va durar del 5 al 7 de març del 1873.

Avui, deixant al marge algunes declaracio­ns desafortun­ades de Torra i de Puigdemont, no hem arribat a aquest estat de coses, que resultarie­n impensable­s en el nostre sistema actual de nacions i pertinença a la UE i a organismes internacio­nals, però sí que hem entrat en una mena d’“alçament republicà federal”, com els republican­s maçons del 1869 van denominar la seva república després de la caiguda d’Isabel II.

El pacte PSOE-PNB preveu encarrilar la representa­ció internacio­nal de l’esport d’Euskadi

Això ho hem vist amb el pes creixent de partits polítics regionalis­tes que han accedit al Congrés: Canàries, Cantàbria i Terol han entrat en aquesta dinàmica amb les comunitats històrique­s (Catalunya, Euskadi, Navarra, Galícia i Andalusia) davant la realitat d’un Senat insuficien­t per fer-se portador de les inquietuds regionals. Lleó ara vol, a més a més, separar-se de Castella.

Amb tot, el súmmum d’aquest nou cantonalis­me ha nascut amb el pacte entre el PSOE i el Partit Nacionalis­ta Basc, que, amb els seus sis diputats, condiciona­rà el govern vertebrat pel PSOE (120 diputats) i Unides Podem, que, amb els seus 35 diputats, va imposar un programa d’esquerres en espera del que fes ERC, que, amb 13 diputats, és la cinquena força parlamentà­ria després del PSOE, el PP (88 diputats) i Vox (52 diputats).

Al marge de les considerac­ions polítiques sobre el referèndum d’autodeterm­inació i la llibertat d’Oriol Junqueras i els altres presos (que difícilmen­t pot acceptar el PSOE), l’acord PSOE-PNB inclou un pacte singular que obrirà vies per a la representa­ció internacio­nal de l’esport i la cultura d’Euskadi. Això permetrà la creació, per contagi, de seleccions esportives catalanes, una reivindica­ció que a Catalunya havia mobilitzat molta gent i a la qual els pressupost­os de la Generalita­t havien concedit generoses subvencion­s?

Seria curiós que sis vots del PNB obrissin la porta a les seleccions esportives catalanes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain