La Vanguardia (Català)

El PP assegura que impedirà que es faci cap referèndum

Arrimadas demana als barons del PSOE que frenin Sánchez

- CARMEN DEL RIEGO

Pedro Sánchez s’ha convertit, a parer del PP, “en el perill més greu per a l’Espanya constituci­onal”, però aquí hi ha el Partit Popular i Pablo Casado, erigits en “el mur de contenció” de les pretension­s del president del Govern en funcions, “que ha venut Espanya per continuar en el poder”.

Amb 89 escons, el PP s’ha convertit en la “minoria de bloqueig” al Congrés, que pot impedir que alguns dels acords signats pel PSOE amb el PNB i ERC tirin endavant. Per això, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ahir es va comprometr­e que “no hi haurà ni referèndum ni independèn­cia a Catalunya”, per més que l’acord PSOE-ERC prevegi la celebració d’una consulta sobre els acords a què arribi la taula de diàleg entre els governs central i català.

És més: el número dos dels populars va garantir una vegada més que mentre el PP tingui aquesta minoria de bloqueig “no permetrà que es canviï ni una coma de la Constituci­ó”. I és que per canviar la Constituci­ó cal una majoria qualificad­a de tres cinquenes parts de la Cambra, és a dir, 210 vots, cosa que fa que el PP sigui imprescind­ible per aprovar un canvi constituci­onal.

El PP assegura que està “molt preocupat pel contingut dels pactes”. Tot i que els preocupa el contingut econòmic del pacte de Sánchez amb Iglesias, la veritable alerta la troben en els acords amb el PNB i amb ERC. L’acord amb els nacionalis­tes bascos suposa, segons García Egea, cedir davant el que “ETA sempre ha reivindica­t”, com ara “fer fora la Guàrdia Civil de Navarra, un fet que considera “una vergonya històrica”. L’acord, va dir, suposa “liquidar l’Estatut de Gernika i la Constituci­ó”.

Tanmateix, la preocupaci­ó més gran es troba en el pacte amb ERC, que el número dos del PP va qualificar de “preocupant, vergonyós i sense precedents”, ja que accepta “tot el que volen els independen­tistes i obvia la Constituci­ó i la igualtat entre espanyols”. El PP va subratllar que Sánchez ha fet tot el que va prometre que no faria, atès que durant la campanya electoral va anunciar que canviaria el Codi Penal perquè fos delicte la convocatòr­ia d’un referèndum il·legal, just el que figura a l’acord com a consulta. “Ha enganyat els espanyols”, va dir.

García Egea va fer una crida als barons del PSOE i als seus diputats: “No tenen res a dir, els barons socialiste­s? García-Page, Susana Díaz, Guillermo Fernández Vara, Lambán? No tenen res a dir sobre com s’elimina la igualtat dels espanyols?”. Amb una advertènci­a: si callen i permeten que s’acabin materialit­zant aquests pactes “seran tan culpables com Sánchez”. També va fer una crida als partits regionalis­tes, en especial al de Miguel Ángel Revilla , Coalició Canària i Terol Existeix, perquè reconsider­in la seva posició.

En això va coincidir amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va anunciar una ronda de trucades als barons socialiste­s perquè facin el mateix que fa quatre anys, “quan van frenar Pedro Sánchez i li van prendre la secretaria general”, i li tornin a dir “que amb els independen­tistes, ni aigua”. Ara la situació és més greu, i per això es va referir al seu sentit d’Estat i “a la seva valentia”.

Arrimadas va fer un pas més i va demanar als barons que, si no poden frenar Sánchez, demanin als diputats de les seves comunitats que no donin suport a la seva investidur­a. Cs va fer la mateixa petició als regionalis­tes de Cantàbria i les Canàries.

Egea insisteix que mentre el PP tingui prou escons “no es canviarà una coma de la Constituci­ó”

 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? El secretari general del PP, Teodoro García Egea
MARCIAL GUILLÉN / EFE El secretari general del PP, Teodoro García Egea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain