La Vanguardia (Català)

Fent camí

-

Tret d’imprevisto­s, Pedro Sánchez serà president del govern d’Espanya a tots els efectes el dimarts 7 de gener, després que el consell nacional d’ERC validés ahir l’acord per a la investidur­a del líder socialista. D’aquesta manera, Espanya acabarà amb una prolongada interinita­t, com reflecteix el fet que els ciutadans han votat en quatre eleccions generals des del 20 de desembre del 2015.

El pacte assolit per ERC i el PSOE marca un abans i un després en la situació de Catalunya. Enrere queden l’aposta del tot o res de l’independen­tisme o el quietisme de la Moncloa davant unes reivindica­cions que el PSOE defineix ara com “un conflicte polític”. Benvinguda sigui aquesta nova realitat sempre que suposi un diàleg assenyat, en el marc de la legalitat en el qual ningú no se senti exclòs d’entrada. La creació d’una taula de negociació entre governs –perfectame­nt constituci­onal– i el compromís de sotmetre els resultats a una consulta dins de l’ordenament legal existent o el que es pugui establir marquen un full de ruta més realista i prudent que d’altres, els resultats i balanç negatiu dels quals són de sobres coneguts.

Els termes de l’acord denoten sentit de la responsabi­litat i dosi de valentia, valors decisius per a la resolució d’un conflicte que es va derivar a la via judicial. Malgrat la condemna d’Oriol Junqueras, el partit degà de l’independen­tisme ha interpreta­t assenyadam­ent que un govern PSOE-Unides Podem suposa una oportunita­t per al diàleg, tantes vegades reclamat per aquest moviment. Com va escriure Antonio Machado, “se hace camino al andar”. Amb aquest primer acord, PSOE i ERC fan un pas no exempt de riscos i incògnites. Molts seran, a un i un altre costat, els que posaran el crit al cel quan el prudent és donar marge a la confiança i el diàleg, dins d’una cosa tan important com “la lleialtat institucio­nal”, un concepte fonamental desaparegu­t desgraciad­ament de les relacions entre el govern d’Espanya i la Generalita­t, institucio­ns que han de tenir per objectiu treballar a favor de tots els ciutadans i els seus drets.

Convé recordar que es tracta d’un pacte per facilitar la investidur­a, ni més ni menys. Un primer pas al qual esperem que en segueixin d’altres amb l’objecte de l’estabilita­t necessària per afrontar els reptes econòmics i socials immediats. D’entrada, l’acord se li ha posat malament al president de la Generalita­t, Quim Torra, al seu partit, JxCat, i a certs organismes hiperactiu­s del moviment independen­tista que no semblen gaire coherents i sí una mica farisaics després de queixar-se per activa i per passiva que Madrid es negava a dialogar. I ara que els vents bufen en la direcció del diàleg, amenacen amb una crisi en el Govern que pot portar a un avanç electoral a Catalunya. El pacte per a la investidur­a és només un pas, però després de tants maximalism­es ja és molt. Les reaccions desaforade­s sobre l’abast i la naturalesa d’aquest acord entre PSOE i ERC també s’han produït i es produiran a la resta d’Espanya amb les formacions de la dreta disputants­e l’espai. Els partits sempre estan en campanya, sobretot si són a l’oposició, però també se’ls ha de reclamar responsabi­litat i propostes més enllà dels discursos en els quals acusen els socialiste­s del que consideren la destrucció d’Espanya.

Certament, la societat espanyola mereix que el nou govern i Esquerra Republican­a informin amb claredat sobre el discórrer de les converses. Primer, perquè es tracta d’un deure de transparèn­cia cap als ciutadans. I segon, per contribuir a asserenar els ànims. L’imminent govern d’Espanya és una oportunita­t, no un problema. Suposa, a més, una pista d’aterratge per a alguns i l’ocasió d’or per a d’altres a fi de demostrar que el bipartidis­me no és l’únic mitjà que procura estabilita­t a Espanya.

El pacte assolit marca un abans i un després en el panorama de Catalunya, més realista i assenyat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain