La Vanguardia (Català)

Inèdita i històrica coalició a Àustria

-

De pactar amb la ultradreta a tancar un acord de govern amb els verds. Tal ha estat l’espectacul­ar gir donat pel Partit Popular Austríac (ÖVP) i el seu líder, Sebastian Kurz, que podrà repetir com a cap del govern federal després de l’impasse provocat per les eleccions anticipade­s del passat 29 de setembre, que va haver de convocar després de l’escàndol de corrupció que va esquitxar el qui era el seu vicecancel­ler i líder de l’ultranacio­nalista FPÖ. El canvi de soci escollit pel conservado­r Kurz és, sens dubte, històric, ja que ha elegit com a company de coalició un partit que, pràcticame­nt en tots els seus postulats, està als antípodes de l’ÖVP. Podia haver optat per intentar pactar amb els socialdemò­crates, provar una gran coalició a tres bandes o fins i tot repetir amb l’FPÖ, però ha preferit fer un salt mortal. Els líders popular i verd –Kurz i Werner Kogler– van tancar dimecres el pacte que aquest cap de setmana ratificara­n els ecologiste­s en el seu congrés. Per primera vegada en la política austríaca, Els Verds entraran al govern federal. Fins ara eren presents en quatre dels nou executius regionals, però arribar a un acord a escala nacional amb l’ÖVP ha estat molt més complex ja que ha requerit set setmanes de negociacio­ns per tancar un programa per als pròxims cinc anys.

Sebastian Kurz tornarà així a la cancelleri­a federal i fins i tot recupera poder respecte al breu bipartit amb els nacionalis­tes de la passada legislatur­a, ja que ÖVP es queda les principals carteres. Kurz i Kogler van coincidir que els seus dos partits són molt diferents en els seus programes, però això no ha estat obstacle per arribar a un acord que conté les principals promeses electorals de cadascun. Temes com el sever control migratori i la baixada d’impostos reclamats per la dreta i la lluita fiscal per combatre l’emergència climàtica, exigència dels ecologiste­s, estan recollits en el pacte. Kurz en va fer el resum dient que “és possible protegir el clima i les fronteres”.

Progressis­tes en el terreny social, Els Verds tenen una base de votants burgesa que pot acceptar pactes amb els conservado­rs. El 2017 van quedar fora del Parlament, però al setembre van recuperar el 14% dels vots. Àustria experiment­arà una aliança inèdita propulsada per Kurz, un polític jove –33 anys– però ja molt rodat després d’ocupar diversos ministeris i la direcció del Govern federal. Expert en pragmatism­e polític, després de la seva aliança fallida amb els ultranacio­nalistes protagonit­za ara un gir en forma d’una coalició –que alguns analistes han definit com a “experiment atrevit”– que pot suposar amb les seves polítiques un precedent a escala europea, encara que els verds també estan en el govern a Suècia i Finlàndia. L’experiment austríac s’emmarca en la recomposic­ió política que viuen diversos països de la UE on l’auge del populisme i la pujada dels partits verds, impulsats per la crisi climàtica, han canviat el tauler de joc.

El pacte entre la dreta i els verds preveu duresa contra la immigració i una fiscalitat climàtica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain