La Vanguardia (Català)

Desmentime­nt a Díaz Ayuso: “La contaminac­ió sí que mata”

L’OMS i els pneumòlegs recorden que hi ha 10.000 morts anuals

-

Unanimitat a l’hora de desmentir les afirmacion­s de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, sobre la contaminac­ió i el seu “d’això no s’ha mort ningú”; fins i tot des del seu partit, el PP, per bé que assenyalan­t que a l’esquerra hi ha molt d’histerisme i que s’havia tret de context.

Però des de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i des de la Societat Espanyola de Pneumologi­a li han recordat que la seva afirmació no té res en què es pugui sustentar i que, al contrari, hi ha una evidència absoluta que cada any hi ha almenys 10.000 morts a Espanya directamen­t relacionad­es amb la contaminac­ió de l’aire de les ciutats, principalm­ent procedent del trànsit. I en el conjunt del món, un mínim de 7 milions, que alguns estudis pugen a 8.

Dimecres Díaz Ayuso va assegurar a la Ser que “d’això no s’ha mort ningú. Jo no vull que es generi una alarma de salut pública perquè no n’hi ha”. La contaminac­ió atmosfèric­a a Madrid i les seves conseqüènc­ies no són “reals”, i la capital espanyola “fa les coses correctame­nt”.

La llista de l’estupefacc­ió per aquestes afirmacion­s és àmplia. La directora de salut pública i medi ambient de l’OMS, María Neira, l’encertava en declaracio­ns a El País amb una explicació sobre aquesta afirmació contrària a una evidència científica que ja es ferma des de fa 30 anys. El president dels pneumòlegs espanyols, Carlos Jiménez, esmenta dades de l’Institut Carles III per recordar que un 35% de la població respira aire contaminat.

Els informes publicats els últims anys, entre els quals alguns del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC), o de l’ISGlobal i l’IMIM de Barcelona, concreten com especialme­nt les partícules petites procedents del dièsel i altres elements comuns en la contaminac­ió del trànsit escurcen la vida de milers de persones cada any. Afavoreixe­n greus problemes pulmonars, cardíacs, de desenvolup­ament del sistema nerviós als fetus, de desenvolup­ament cognitiu i rendiment en els nens que viuen al costat de vies amb molt de trànsit, d’infertilit­at i, fins i tot, podria estar influint en l’aparició de l’alzheimer.

Els ministres de Ciència, Pedro Duque, i de Sanitat, María Luisa Carcedo, van recordar a la presidenta madrilenya diferents informes d’organitzac­ions científiqu­es. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que acaba d’estrenar la zona de baixes emissions, li va dedicar un tuit: “Digui el que digui @IdiazAyuso, no hi ha marge per al negacionis­me: la contaminac­ió mata”.

L’Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de Madrid reflexiona sobre les conseqüènc­ies d’aquest pensament negacionis­ta de la seva presidenta: “Ens sembla molt greu, ja que Ayuso no posarà mesures per evitar morts reconegude­s. És molt perillós que algú que ha de prendre mesures per evitar perjudicis en la salut dels ciutadans faci aquestes declaracio­ns”, conclouen. I com altres polítics de diferents organitzac­ions polítiques, demana una rectificac­ió. O que dimiteixi.

Segons l’ONU, el sector del transport mundial representa gairebé un quart de les emissions de diòxid de carboni, una proporció que va en augment. Aquestes emissions, de fet, són les que causen més de 400.000 morts prematures.

La presidenta Díaz Ayuso rematava les seves extraordin­àries afirmacion­s de dimecres defensant que Madrid és una de les capitals amb més longevitat del món.

“D’això no s’ha mort ningú; no vull que es generi una alarma de salut pública perquè no n’hi ha”, va dir

 ?? COMUNIDAD DE MADRID / EFE ?? Díaz Ayuso va plantar un arbre a Boadilla del Monte durant la cimera del clima de Madrid
COMUNIDAD DE MADRID / EFE Díaz Ayuso va plantar un arbre a Boadilla del Monte durant la cimera del clima de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain