La Vanguardia (Català)

La parricida de Girona va anar al psiquiàtri­c tres dies abans amb idees suïcides

- SÍLVIA OLLER / MAYKA NAVARRO

La parricida de Girona que dilluns va matar la seva filla de deu anys ofegant-la a la banyera va donar a la nena, prèviament diluïdes en aigua, 80 pastilles de Lormetazep­am de 2 mg, una medicació antidepres­siva amb efectes sedants i ansiolític­s que li havien receptat a la mare pels seus problemes psiquiàtri­cs. Malgrat la negativa de la menor de beure’s tot el contingut del got perquè no li agradava, la mare, Maria Àngels Freixas, la va convèncer i va insistir perquè el prengués i li va dir que li aniria bé per millorar el mal d’angines, segons es desprèn de la seva declaració d’ahir en seu judicial.

La jutgessa va decretar presó provisiona­l comunicada i sense fiança per a la dona, de 49 anys, per un delicte d’assassinat, tal com demanava el fiscal, Enrique Barata. La defensa sol·licitava que ingressés en un centre psiquiàtri­c. Gairebé tres dies abans del crim Freixas va anar al servei d’urgències del centre psiquiàtri­c en què havia estat ingressada els últims quatre mesos, fins al 24 de desembre. Va explicar que tornava a tenir idees de suïcidi. La dona va passar un parell de dies ingressada al centre. De seguida la van fer tornar a casa, amb tres receptes de Lormetazep­am, malgrat que tenia un antecedent suïcida del 2013, i sense detectar cap risc per a ella ni per a la seva filla.

Durant la compareixe­nça davant la jutgessa, la dona va ratificar les declaracio­ns que ja va fer als mossos a la comissaria i durant la reconstruc­ció dels fets en què va confessar el crim. La mare va explicar que el mateix dia al matí va anar a comprar tres capses de Lormetazep­am de 2 mg, un medicament que prenia per prescripci­ó mèdica, i que després de recollir la seva filla de classes de mecanograf­ia se’n van anar cap a casa. Va dissoldre els comprimits de les tres caixes i d’un dels blísters que guardava a casa i l’hi va donar a prendre a la nena, que estava asseguda al sofà. La menor va començar a perdre la consciènci­a i a fer moviments bruscos amb els braços fins que va entrar en un estat de somnolènci­a. La investigad­a va omplir la banyera i hi va introduir vestida la seva filla, a qui va submergir durant deu minuts.

Després va confessar el crim al periodista del Diari de Girona Albert Soler, a través de Messenger, i a una veïna octogenàri­a del replà que no la va creure fins que va trobar la nena “freda, inerme i sense signes vitals” a la banyera, va detallar el fiscal. L’autòpsia va evidenciar els signes d’ofegament. Els forenses van recollir mostres de sang que s’analitzara­n per concretar la toxicitat.

Pel que fa als motius, Freixas va declarar que aquell dia “ho veia tot negre” i l’envaïa una sensació de “desesperan­ça” i de “ruïna”. La dona sabia que la seva família la volia incapacita­r i administra­r els seus béns, uns tràmits que van començar fa un mes.

L’advocat de la família, David Muñoz, va assegurar que l’acusada “pateix un quadre clínic psiquiàtri­c considerab­le”. Freixas va ingressar a la presó de Puig de les Basses, on se sotmetrà a una nova avaluació psicològic­a per determinar si ha d’ingressar en un psiquiàtri­c. La seva germana va demanar respecte per a la seva família i també per a l’acusada. “Estem vivint moments dolorosos i difícils que requereixe­n ser tractats pels profession­als que toca, tenint en compte que la meva germana és una persona amb una malaltia mental”, va dir.

La dona va sedar la nena amb vuitanta pastilles dissoltes en aigua abans d’ofegar-la a la banyera

Va dir a la jutgessa que aquell dia “ho veia tot negre” i tenia una sensació de “ruïna” i “desesperan­ça”

 ?? ALEIX FREIXAS / ACN ?? L’advocat de la família de la parricida, David Muñoz, ahir
ALEIX FREIXAS / ACN L’advocat de la família de la parricida, David Muñoz, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain