La Vanguardia (Català)

Un 73% dels morts de trànsit el 2019 van perdre la vida en vies convencion­als

- JAVIER RICOU

Més desplaçame­nts (10,2 milions), més vehicles (3 milions de matriculac­ions), més conductors (1 milió més de carnets) i menys morts (1.098) a les carreteres. Són les xifres més significat­ives del balanç de trànsit del 2019 que ahir va fer públiques el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska. Un exercici que es tanca amb el mínim històric de víctimes mortals de trànsit des de la dècada dels seixanta, quan es van començar a comptabili­tzar els morts a la carretera.

Les vies convencion­als continuen sent el principal cavall de batalla de la política de la direcció general de Trànsit (DGT). En aquestes carreteres van morir l’any passat 800 persones, un 73% del total de morts el 2019. Van ser 84 menys que el 2018, un descens que des de la DGT s’atribueix a la reducció del límit de velocitat en aquestes vies dels 100 km/h als 90 km/h.

Grande-Marlaska va afirmar, per referir-se al balanç global, que “aquestes dades semblen indicar que s’està consolidan­t un canvi de tendència, començat l’any passat, en què per primera vegada, i després de quatre anys d’augment de morts, hi ha hagut una lleugera disminució d’un 0,8%”. Per bé que el ministre de l’Interior en funcions no va obviar que les 1.098 morts a l’asfalt el 2.019 –per més rècord històric que sigui– continuen sent “inacceptab­les per a la nostra societat”. Amb tot, el ministre va considerar que cal prendre nota d’aquest descens de morts a les carreteres i entendre que aquesta dada “ens anima i estimula per continuar treballant”. Aquest balanç, va afegir, és la prova que “els accidents de trànsit són evitables”.

En les vies d’alta capacitat els morts també han disminuït respecte a l’any anterior, però en un percentatg­e inferior. El 2019 van morir 298 persones en autovies i autopistes, davant les 304 del 2018. Un descens d’un 27%.

Les sortides de via continuen sent el motiu principal (39%) d’accident amb morts, seguit de les col·lisions frontals (23%), la col·lisió frontal-lateral (12%), l’atropellam­ent a vianants (11%) i la col·lisió posterior (9%).

Per edats, la franja amb més morts és la que va dels 45 als 54 anys, amb un 20% (221 morts), seguida de la de més grans de 65 anys, un 19% dels morts (210). I continuen a la baixa els accidents mortals entre els joves (de 15 a 24 anys), que fa una dècada eren un quinze per cent dels morts a la carretera i que avui voregen un deu per cent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain