La Vanguardia (Català)

Tres mesos per acostumar-se a la nova zona de baixes emissions

El veto als vehicles més contaminan­ts comença de manera simbòlica sense multes fins a l’abril

- DAVID GUERRERO

Algun despistat es podria pensar que el primer dia amb la zona de baixes emissions de Barcelona vigent havia fet miracles. Els embussos diaris a la ronda van desaparèix­er com per art de màgia, al carrer Aragó per moments es podia mantenir una conversa sense alçar la veu per evitar ser engolit pel soroll... Massa bonic per ser veritat. La veritat és que hi havia tanta gent de vacances que el d’ahir va ser un d’aquells dies amb la ciutat a mig gas, amb circulació fluïda als accessos viaris i seients lliures al metro i el tren fins i tot en hora punta.

Les dades del Servei Català de Trànsit (SCT) apunten a un descens d’un 7,5% dels vehicles a les entrades i sortides de Barcelona entre les set i les deu del matí en comparació amb el mateix dia de l’any passat. La xifra s’ha de prendre amb moltes precaucion­s, perquè aquest any el calendari convidava a fer festa tant ahir com avui i, per tant, a passar-se fins a sis dies lluny dels companys de feina. “És un dia singular; són dades que encara no es poden considerar rellevants”, reconeix Carles Conill, director de serveis de mobilitat sostenible de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB).

L’Ajuntament de Barcelona, en canvi, va optar per comparar el trànsit registrat amb el del 23 de desembre, barrejant naps i cols equiparant un dia estrany com el d’ahir amb la vigília de la Nit de Nadal, una d’aquelles clàssiques jornades de compres embogides. Tot perquè el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, es pogués posar la medalla que havien reduït el trànsit un 11% ja el primer dia.

Els primers efectes reals en el trànsit de la zona de baixes emissions no es començaran a veure fins dimecres, 8 de gener, quan els nens tornaran a l’escola i es recuperarà el batec de la ciutat. Fins aleshores, hi haurà menys trànsit, sí, però serà més atribuïble a les vacances que a la zona de baixes emissions. De fet, els ideòlegs de la restricció de trànsit que s’acaba d’implantar van més enllà i reconeixen que l’efectivita­t real no arribarà fins a l’1 d’abril, quan es començarà a multar els vehicles vetats.

UN PRIMER DIA DESCAFEÏNA­T La poca activitat d’un 2 de gener va permetre posar en marxa la mesura sense sobresalts

LLEUGERA REDUCCIÓ DEL TRÀNSIT Els accessos a la ciutat van registrar un 7,5% menys de vehicles circulant que fa un any

Durant aquests tres mesos que queden s’espera que el registre metropolit­à vagi rebent les sol·licituds de moratòria de persones amb mobilitat reduïda, pacients en tractament mèdic, famílies amb rendes baixes i altres col·lectius exempts de la prohibició. Des que es va posar en marxa el servei, fa poc més d’un mes, ja s’han registrat 4.286 vehicles, la majoria per poder tramitar quan ho necessitin les deu autoritzac­ions de circulació diàries que correspone­n anualment a tots els vetats.

L’AMB preveu un increment de registrats els pròxims dies i, alhora, espera una reducció progressiv­a de l’ús dels vehicles vetats a mesura que avanci el temps, i la consolidac­ió de la tendència dels últims mesos. Si el març del 2018 a l’àrea metropolit­ana hi havia censats un 29% de cotxes d’aquestes caracterís­tiques, el desembre del 2019 aquest col·lectiu ja havia baixat a un 23%. “La mobilitat dels vehicles sense distintiu pot generar fins a prop de la meitat de les emissions derivades del trànsit”, assegura Joan Maria Bigas, director de l’àrea de mobilitat i transport de l’AMB.

Encara que hagi estat tema de debat en moltes sobretaule­s nadalenque­s –o potser per això–, el servei d’informació creat expressame­nt per resoldre els dubtes (93 033 35 55) atén 200 trucades diàries amb tota mena de dubtes i qüestions de tot tipus.

La previsió de l’ens metropolit­à és que la meitat dels afectats optaran per renovar l’automòbil per un altre de més net i l’altra meitat faran un canvi d’hàbits i es passaran al transport públic.

Els que optin per aquesta opció disposaran de la T-Verda, un títol de transport gratuït il·limitat durant tres anys a canvi de desballest­ar un cotxe sense etiqueta ambiental. Un total de 5.969 persones ja ho han fet des que es va crear el títol, amb un increment destacat de peticions durant les últimes setmanes davant la imminent entrada en vigor de les restriccio­ns.

El primer dia de la zona de baixes emissions també va tenir un component polític. L’alcalde de Madrid, José Luís Martínez-Almeida,

va qualificar d’“enganyifa” la mesura posada en marxa a la capital catalana perquè considera insuficien­t que les restriccio­ns es limitin als dies feiners de set del matí a vuit del vespre. Ada Colau li va contestar a través de les xarxes socials desafiant-lo a competir en la reducció de la contaminac­ió a les respective­s ciutats. “Diu l’alcalde de Madrid que vol impulsar una zona de baixes emissions més ambiciosa que la de Barcelona? Aquesta és una competició que val la pena: a veure qui redueix més la contaminac­ió”, va teclejar l’alcaldessa de Barcelona. Potser és necessària una picabarall­a així per avançar i evitar la multa històrica amb què amenaça la Comissió Europea el Govern central per la superació dels nivells de pol·lució permesos a les dues principals ciutats espanyoles.

De la posada en marxa de la zona de baixes emissions s’espera una lleugera millora de la qualitat de l’aire, però no n’hi haurà prou. Totes les administra­cions implicades en la qüestió coincideix­en en el diagnòstic. Tant el regidor Eloi Badia com els responsabl­es de l’AMB van reiterar ahir la intenció de continuar avançant en noves mesures durant els pròxims anys. En això tots hi estan d’acord. El debat girarà, quan arribi el moment, entorn de l’opció del peatge urbà o l’enduriment de les restriccio­ns també per als vehicles amb etiqueta groga, que avui dia represente­n gairebé la meitat del parc circulant.

Per a aquest hipotètic dia s’espera un reforç del transport públic més potent, amb els esperats carrils bus als principals accessos a la capital catalana, i la creació d’una xarxa d’aparcament­s d’intercanvi (park & ride) competitiv­a. De moment hi ha 500 places a Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i el Papiol. L’AMB té la intenció de triplicar les places destinades exclusivam­ent a usuaris del transport públic a l’entorn de les estacions de Cornellà, Badalona, Gavà i Cerdanyola del Vallès.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Cartells destapats. La senyalitza­ció a les sortides de les rondes ja adverteix de la posada en marxa de les restriccio­ns a la metròpolis
CÉSAR RANGEL Cartells destapats. La senyalitza­ció a les sortides de les rondes ja adverteix de la posada en marxa de les restriccio­ns a la metròpolis
 ??  ?? FONT:
AMB
LA VANGUARDIA
FONT: AMB LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain