La Vanguardia (Català)

Badalona signa l’epitafi de l’edifici sinistrat

L’Ajuntament acaba d’enderrocar el bloc de la Salut i busca nous habitatges per als residents que van perdre casa seva

- FEDE CEDÓ

L’Ajuntament de Badalona ha exhaurit el termini per cedir allotjamen­ts als 48 afectats per l’enderroc del bloc de pisos del 16 del passatge de la Torre, al barri de la Salut. Els esforços se centren a buscar una sortida a cada família, tant amb nous allotjamen­ts de lloguer com negociant les hipoteques amb les entitats bancàries.

El govern de Badalona està a punt de tancar un dels episodis més dramàtics dels últims anys amb la demolició total d’un edifici que, malalt d’aluminosi i mancat de mantenimen­t, va haver de ser desallotja­t a finals d’octubre davant el risc imminent d’ensorramen­t. Es va demostrar que la decisió d’enderrocar-lo manualment va ser la més efectiva i va evitar mals pitjors, ja que pocs dies després del desallotja­ment, mentre els operaris retiraven runa, l’edifici es va esfondrar entre el tercer i el quart pis. Si hi hagués hagut persones a dins s’hauria desencaden­at una tragèdia.

Alguns veïns, tot i això, mantenen les seves crítiques al que consideren “l’abandoname­nt de l’Administra­ció” des que “els mitjans s’han oblidat de nosaltres”. Consideren que aquest oblit va començar quan la resta d’habitatges adjacents va anar recuperant la normalitat. Un cop acabada la demolició de l’edifici ara només cal retirar la runa i traslladar-la a un abocador especialit­zat, una operació prevista per a dimarts que ve.

Mentrestan­t, el calvari per a les famílies afectades continua, ja que continuen sense habitatge encara que a finals de desembre s’acabés el termini per percebre els ajuts municipals. La situació és complexa perquè més de la meitat de les 48 persones que vivien al passatge de la Torre ocupaven il·legalment els pisos de les entitats bancàries, mentre que d’altres, si bé pagaven un lloguer, ho feien “en negre perquè el propietari no volia legalitzar”, asseguren algunes fonts.

Als que mantenien un lloguer legal, els serveis municipals els poden buscar una alternativ­a. Rubén Guijarro, regidor de Seguretat i Territori, assegura que “busquem lloguers semblants als que pagaven al mercat privat”, mentre que durant aquest temps l’Ajuntament de Badalona ha assumit les petites despeses del dia a dia de les famílies a través d’una “petita caixa” mentre es mantenen les gestions amb les entitats bancàries propietàri­es de la majoria dels pisos.

Una de les accions que ha endegat l’Ajuntament en benefici dels tres afectats que mantenen una hipoteca i que encara continuen pagant perquè les entitats s’han negat a buscar una solució ha estat “donar de baixa l’edifici”. D’aquesta manera, com que ja no existeix com a bé gravable, no es girarà l’IBI als propietari­s. En paral·lel, amb el suport de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), s’intenta que els bancs s’avinguin a traslladar les hipoteques a un habitatge alternatiu en les mateixes condicions. Guijarro respon a les crítiques assegurant que “no abandonare­m els afectats fins que tinguem una solució a mida dins els possibles”. Reitera que es manté el seguiment sobre les famílies desnonades.

No opinen el mateix algun dels afectats, especialme­nt les tres famílies hipotecade­s, que es consideren les més afectades per l’enderroc de l’edifici. Afirmen que no són responsabl­es de la falta de mantenimen­t, ja que no van rebre el suport de l’Ajuntament quan van reclamar la seva implicació en la reparació del bloc a la resta de propietari­s, els bancs.

Alguns veïns han perdut gran part de les seves pertinence­s i asseguren que “només hem pogut recuperar roba i algun electrodom­èstic”.

El govern local ha donat de baixa l’immoble perquè les entitats bancàries renegociïn hipoteques

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Les restes de l’enderroc de l’edifici del passatge de la Torre al barri de la Salut, a Badalona
CÉSAR RANGEL Les restes de l’enderroc de l’edifici del passatge de la Torre al barri de la Salut, a Badalona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain