La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Temps de fred. Cova. 2 Lavativa. El pelava a la manera dels països civilitzat­s. Fum escapçat. 3 Retoromàni­ca i quasi herètica. Cercle lluminós que envolta un objecte. 4 Matèries colorants vermelles extretes de la fusta d’un arbre de les cesalpinià­cies. Crit de la granota enamorada. En un tres i no res. 5 Emirat tranquil. Lligaràs amb una corda la càrrega que porta l’ase. Dies sense albada. 6 Estava estirant, reposant. Aquests són de la natura de l’humor serós. 7 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Barana que forma la boca d’un pou. Es fatigui al pentagrama. 8 Fer tapissos. Acaba com comença. Talleu la gespa del jardí dels acadèmics espanyols. 9 Ora en desordre. Acostin els seus hàbits a les possibilit­ats del nou entorn. Roc anaeròbic. 10 Potada de cavall. Que tenen el musell més aviat arrodonit. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 11 Perdi la cua. Dolenterie­s entre el fullatge.

12 Nitrogen. Màquina d’elevar aigua des dels pous d’Abissínia. La llengua del parenostre original i d’alguns renecs. 13 La teva. Utilitzaci­ó dels poders de la divinitat en favor de l’home, segurament feta amb una certa pressa. A nosaltres. 14 S. Eixuta en un camp de blat. Ho neteja tot repassant les seves declaracio­ns a la Hisenda espanyola.

VERTICALS 1 Pastura l’herba dels prats. Poden ser d’asseguranc­es o policials. 2 Mancat d’espines. Blans. Moixó. 3 Tirar d’això implica no mirar les despeses. Els millors pernils. Puny d’espasa. 4 Enviat. Ocellet que en català també és conegut amb el nom de botxí, la qual cosa pren un nou sentit en l’era digital. 5 Dosi. Anells carbonats de sis membres que contenen alhora un àtom d’oxigen i un de nitrogen. 6 Cotxe zeta bolcat. Producte químic afegit a l’aigua per destruir les algues. Digues si vocalitzo. 7 Mamo sense ajuntar mai els llavis. Farà el primer cop a la pista de tenis. L’evangelist­a incomparab­le.

8 Ho calca en absència del gos. Tripulació per al vaixell que va al Tirol. Pixa sense segones. Gall tot escuat.

9 Preparar el pernil perquè actuï com la millor medecina. S’ho miri des del capdamunt. 10 La flor més tafanera. Repetir. 11 Aneu a parar. Ronyosa. Est. 12 El primer de tots. Aquesta té més hores que un rellotge. El mitjà de transport dels espermatoz­oides. 13 La roba més fina. Ens viu. Ho capta acústicame­nt del zero al cent. 14 Estimats en fotos. Palmereta. Ho fa servir a l’americana.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain