La Vanguardia (Català)

Banderas

- Albert Montagut

Dos dies després de la coronació de Tot passejant Miss Daisy i Jessica Tandy a la cerimònia dels Oscars del 1990, Antonio Banderas va organitzar, amb el suport dels executius de la distribuïd­ora Miramax, una projecció privada d’Átame en una sala de projecció del Sindicat de Directors d’Amèrica, a Sunset Bulevard, al cor de Hollywood.

Era la primera pel·lícula de Pedro Almodóvar després del grandiós èxit de Mujeres al borde de un ataque de nervios. Als Estats Units Átame s’havia de titular Tie me up! Tie me down, i abans de la seva distribuci­ó a les sales nord-americanes Miramax va convidar Banderas, el protagonis­ta del film, com a arrencada de la promoció de la pel·lícula.

Vaig tenir el privilegi d’assistir a aquella projecció convidat pel mateix actor, i allà, assegut al seu costat, Banderas va anar explicant els problemes del rodatge i la dificultat d’algunes escenes de la pel·lícula, en què també van participar l’extraordin­ària Victoria Abril, Loles León, Francisco Rabal, Julieta Serrano i Rossy de Palma.

Quan va acabar la projecció, els assistents van ovacionar el treball dirigint les seves mirades i aplaudimen­ts a Banderas. Es tractava d’un film que, a causa del seu contingut sexual, xocaria de ple amb els ràtings de la Motion Picture Associatio­n. Una de les assistents a l’emissió, l’actriu Sandra Bernhard, es va acostar a Banderas i el va felicitar personalme­nt.

Ja al carrer, a Sunset Bulevard, Antonio Banderas va explicar les seves intencions (llavors jo era el correspons­al d’El País). Amb prou feines sabia parlar anglès, amb prou feines coneixia ningú, però volia provar fortuna a Hollywood. “Ho vull fer amb la humilitat de qui no sap res”, va dir l’actor, que en aquell precís instant començava la cursa cap al seu propi somni americà.

Poc després d’aterrar a Califòrnia es va destapar que Madonna estava perdudamen­t enamorada d’ell, i la seva simpatia, ambició i l’etiqueta d’Almodóvar man li van obrir moltes portes. Només dos anys després rodaria Philadelph­ia (1993), en què interpreta­va l’amant d’un advocat que mor de sida i que va suposar un Oscar per a Tom Hanks, el company de Banderas. De tots és sabut què va passar després. Antonio Banderas va triomfar amb La llegenda del Zorro, Desperado i Spy kids, i va aconseguir una gran notorietat mediàtica després del seu casament amb Melanie Griffith, de qui s’acabaria divorciant.

La carrera de Banderas és un compendi d’ambició i il·lusió. El repàs a la seva filmografi­a dona una idea de la seva capacitat de treball, la seva ductilitat artística i el seu interès per la indústria. A més d’actor, és director i productor, ha fet doblatges, ha guanyat molts premis, no ha deixat d’estimar la seva Màlaga natal i s’ha guanyat el respecte de tothom, aquí i a Hollywood.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain