La Vanguardia (Català)

Una setmana més d’anticicló

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Si observem la distribuci­ó d’anticiclon­s i depression­s a tot l’hemisferi nord, ens trobem amb una enorme fàbrica de pertorbaci­ons entre Groenlàndi­a i Terranova que les transporta cap a l’Atlàntic nord en direcció a Escandinàv­ia. Al sud un gran anticicló que s’allarga des de les Açores fins a la Península Ibèrica. Mentre aquella fàbrica de depression­s no s’afebleixi, pocs canvis tindrem aquí...i encara vol funcionar a ple rendiment una setmana més.

CATALUNYA

A partir d’aquesta tarda hi haurà una tímida retirada de l’anticicló cap a l’oest d’Espanya, afavorint l’entrada de vent del nord, amb tramuntana a partir de la tarda o vespre i durant dissabte, així i tot no serà massa forta. Tret d’aquesta novetat, a la resta pocs canvis, la boira continuarà més o menys a les mateixes zones ben encaixonad­es, el vent del nord-oest no serà prou fort per ventilar-les. Avui alguns núvols alts i mitjans i temperatur­a que baixarà una mica al Pirineu. El cap de setmana no tindrem novetats, tret d’un lleuger augment dels termòmetre­s a la costa i el dia 6 els Reis no tindran dificultat­s perquè puguin repartir els regals, això si, que portin “antiboira” a les planes interiors. A partir de dimecres de la setmana vinent observarem símptomes de canvis.

ESPANYA I EUROPA

El cap de setmana l’anticicló es reforçarà entre España i França, desviant les pertorbaci­ons atlàntique­s cap a Escòcia i països escandinau­s on tindran ventades, pluges, nevades i temporals marítims, també a Islàndia. A la resta poques novetats, no esperem freds rigorosos, tret d’un refredamen­t entre Bulgària i Romania fins a Grècia entre diumenge i dilluns. A España destacar els núvols amb plugims entre aquesta tarda i demà dissabte a la costa del Cantàbric, però diumenge ja millorarà. A la resta, temps monòton, anticiclòn­ic, boires a les valls del Duero i sobretot a la de l’Ebre i variable a la resta. Notable contrast de temperatur­a entre el dia i la nit, -Terol màxima 16ºC i mínima -8ºC-.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain