La Vanguardia (Català)

El vici de les llistes

- Sergi Pàmies

Dies d’abundància de llistes retrospect­ives per resumir el millor de l’any i, a més a més, el millor de la dècada. ¿No volies caldo? Doncs dues tasses. La compulsió per la recapitula­ció té una explicació industrial: es pot deixar preparada en format de llauna, és barata i només requereix certa habilitat per detectar quins són els cercadors gratuïts més eficaços. En la pràctica, és una manera d’obtenir continguts fàcils i vistosos que, ben aviat, podran encarregar-se a robots que no caldrà ni tan sols contractar de manera precària.

No tot són desavantat­ges: en el nostre món de la cultura sovint aquestes llistes permeten endreçar produccion­s que no podem abastar plenament i recuperar títols que, en el fragor de la batalla, se’ns havien escapat. Convenient­ment triats per prescripto­rs solvents, ens ajuden a destriar el gra de la palla sense caure en la supremacia quantitati­va i menys matisada que estableixe­n les llistes de “més venuts”. Però quan la dimensió recapitula­tiva abasta una dècada sencera, la memòria flaqueja per força. Amb una perspectiv­a tan ampla, oblidem fàcilment, i la dificultat de reduir deu anys a deu hits s’acosta a un exercici de tortura o contorsió mental temerària.

Però no hi ha res a fer: el gènere es consolida. I la facilitat amb què es contagia el perpetua amb la mateixa insistènci­a amb què, encara avui, milers d’entrevista­dors li pregunten al pobre entrevista­t quin llibre s’enduria a una illa deserta. Sovint participem en l’epidèmia o ens sentim incomprens­iblement interessan­ts preguntant-li a algú com definiria una altra persona “amb una sola paraula” o jugant a respondre on aniries si “només poguessis anar a un lloc del món”.

El més frustrant és que, si et toca participar com a corpus sociològic en alguna d’aquestes llistes, just després d’acabar-la t’adones que t’has deixat uns quants millors llibres, unes quantes millors pel·lícules i unes quantes millors cançons. L’explicació també és simple: res de tot això està pensat per ser millor o pitjor perquè aquest esperit competitiu basat en una percepció subjectiva no existeix (i la prova que els conceptes millor i pitjor estan en crisi és que se’ls ha substituït pel que “no et pots perdre”). Si podríem fer llistes científica­ment irrefutabl­es de llibres, pel·lícules o cançons més llargues. Però a partir d’aquí hem d’entendre aquest joc com una forma d’entretenim­ent que permet fer bullir l’olla del màrqueting cultural o alimentar la modèstia/vanitat dels que hi són inclosos. Hauria de ser una alegria inofensiva si no fos perquè una de les poques satisfacci­ons pels que surten a la llista deu ser que algú altre no hi sigui. Potser el millor és actuar com proposava el còmic Robert Orben: “Consulto cada dia la llista dels nord-americans més rics. Si no hi sóc, em poso a treballar”.

Hi ha milers d’entrevista­dors que encara li pregunten al pobre entrevista­t quin llibre s’enduria a una illa deserta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain