La Vanguardia (Català)

Galdós, el retratista de l’ànima humana

La figura i l’obra de l’escriptor recobren reconeixem­ent 100 anys després de la seva mort

- FERNANDO GARCÍA

La grandesa de Benito Pérez Galdós com a escriptor i personatge clau de l’Espanya moderna no està avui en dubte. Però no sempre el novel·lista, dramaturg i polític canari va ser sant de totes les devocions. Alguns col·legues contempora­nis el van menysprear i en van boicotejar la candidatur­a al Nobel de Literatura. I des dels anys quaranta fins a finals dels seixanta del segle XX la censura franquista va impedir que els cineastes espanyols fessin versions de les seves obres. Tals greuges converteix­en en qüestió de justícia els actes que ara, amb motiu del centenari de la seva mort a Madrid l’any 1920, venen a revitalitz­ar la seva obra.

La Biblioteca Nacional es va avançar a l’inici de les commemorac­ions mitjançant l’obertura, fa dos mesos, de l’exposició Benito Pérez Galdós. La veritat humana. Amb més de 200 peces entre manuscrits, llibres, escultures, gravats i teles, la mostra fa èmfasi en l’aportació de l’autor com a creador d’“una imatge moderna de l’ésser humà que superava la forjada pels arquetips mentals i dualitats predominan­ts des del Renaixemen­t”. Una imatge que trencava la fèrria divisió entre ment i emocions –entre esperit i cos o entre el noble i l’innoble– per passar a endinsar-se sense prejudicis en les grandeses i misèries de les persones.

I és que, sense estalviar en notes de context social i amb detall gairebé notarial de carrers, paisatges i cases de l’Espanya del seu temps –en especial de Madrid–, Galdós va ser abans que res un gran constructo­r de personatge­s; uns de millors que d’altres, però tots complexos. I, entre els escriptors de la seva època, va sobresorti­r per la preeminènc­ia i profundita­t que va donar a les seves protagonis­tes femenines.

No en va bona part de les seves obres tenen nom de dona: Fortunata y Jacinta, Marianela, Doña Perfecta, Tristana, Electra... Algunes –i d’altres que no són als títols però sí dins dels llibres– s’inspiren en els nombrosos embolics i parelles que, sense arribar a casar-se mai, el novel·lista va tenir al llarg de la seva vida. Com l’escriptora gallega Emilia Pardo-Bazán o l’asturiana Lorenza Cobián González, mare de la seva única filla, la María.

Crític, irònic i amant de la llibertat, Galdós va connectar amb El Quixot i va bastir un pont literari del segle XVII al XX. I avui l’essència dels seus retrats humans, el sentit dels seus relats i els ensenyamen­ts dels seus Episodis continuen vigents. El seu no és un centenari qualsevol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain