La Vanguardia (Català)

‘Hat-trick’ de Del Cerro

L’àrbitre madrileny xiula el tercer derbi consecutiu

- XAVIER G. LUQUE

Que un àrbitre xiuli tres derbis consecutiu­s no és inèdit, però sí molt poc habitual. Carlos del Cerro Grande, madrileny de 43 anys i policia nacional en excedència, també va ser l’àrbitre dels dos xocs entre Barça i Espanyol de la Lliga anterior i demà serà el primer a completar aquest triplet de derbis des que ho va fer el murcià Franco Martínez el 1981, fa gairebé quaranta anys.

Del Cerro va debutar a Primera el 2011 i l’actual ja és la seva novena temporada. Forma part del restringit grup d’àrbitres d’elit de la UEFA, on se situen dos espanyols més: Mateu Lahoz i Gil Manzano. Ha arbitrat 20 vegades el Barça i 21 l’Espanyol a la Lliga.

En els desplaçame­nts dels blaugrana ha dirigit dues derrotes: 1-0 a Sant Sebastià (gener del 2015) i

1-0 a San Mamés (a l’agost), en la primera jornada d’aquesta Lliga. Amb l’Espanyol ha presenciat tres derrotes a Cornellà: 1-2 contra el Llevant (febrer del 2012), 0-4 contra el Barça (la lliga passada) i 0-1 contra el Vila-real, a l’octubre.

Les actuacions més rellevants de Del Cerro amb el Barcelona han estat en finals. Primer en la final de la Copa 2016, un Barça-Sevilla que es va decidir a la pròrroga (2-0) i que els blaugrana van jugar amb deu per l’expulsió de Mascherano al minut 36. Després van veure la vermella els sevilliste­s Banega (92+) i Carriço (121). Li va costar molt de frenar la duresa sevillista, i la grada blaugrana del Vicente Calderón li va cantar “Que dolent que ets!”. També la sevillista va mostrar la seva protesta, ja cap al final, al crit de “¡tongo!”.

Del Cerro va explicar mesos més tard d’aquella final: “És un dels partits que he arbitrat de què em sento més satisfet. Va ser un partit de màxima dificultat, amb moltes decisions per prendre, i després de revisar el vídeo vaig comprovar que totes van ser correctes”.

Dos anys més tard, l’agost del 2018, va xiular una altra final entre el Barça i el Sevilla, la de la Supercopa que es va jugar a Tànger. Va guanyar el Barça 2-1, després de remuntar el primer gol sevillista. Del Cerro el va anul·lar per fora de joc, però mitjançant el VAR –que s’estrenava aquell dia– va acabar pujant al marcador. A l’últim minut va assenyalar un penal contra el Barcelona, però Ter Stegen va evitar la pròrroga.

A l’historial de Del Cerro amb l’Espanyol destaca clarament un partit, el que els blanc-i-blaus van jugar a Mestalla la temporada 2011-2012. Li va costar molt de controlar el matx i va assolir el seu rècord personal (tant a Primera com a Segona): catorze grogues i dues vermelles. El gran conflicte va arribar al minut 88, amb 1-1 al marcador. No va veure falta sobre Forlín, va deixar continuar i la jugada va acabar amb unes mans molt discutible­s d’Héctor Moreno a l’àrea. El penal va donar la victòria al València i va acabar amb quatre grogues i dues vermelles als espanyolis­tes, una rere l’altra. Va expulsar Moreno (“Amb el dit índex tocant-se la templa repetidame­nt ha dit ‘Ets boig’ a l’assistent”) i Sergio García (“Ets un pocavergon­ya”, li va dir a l’àrbitre). En aquell tumult incontrola­t també va ser amonestat l’entrenador de l’Espanyol, Pochettino, i després al túnel dels vestidors algú “amb càrrec al club visitant” es va encarar amb l’equip arbitral: “Us hauria de caure la cara de vergonya, sou uns pocavergon­yes”.

El valenciani­sta Soldado, autor del gol de penal, va reconèixer que no ho havia estat i Joan Collet, elegit president de l’Espanyol dos dies més tard, va formular una queixa oficial que va acabar amb quatre partits per a Sergio García i dos per a Héctor Moreno.

Encara no hi havia el VAR en el futbol espanyol en aquell escàndol de Mestalla, a diferència del derbi de demà a Cornellà. Del Cerro estarà auxiliat des de la sala de màquines de l’arbitratge per un debutant a Primera, el també madrileny Valentín Pizarro Gómez. El derbi depèn d’ells.

 ?? JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY ?? Carlos del Cerro Grande a l’Athletic-Barça del febrer del 2019
JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY Carlos del Cerro Grande a l’Athletic-Barça del febrer del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain