La Vanguardia (Català)

I així eternament

Rafael Nadal obre el 15è curs de la seva carrera a l’ATP Cup, torneig que aplega 24 països en tres seus australian­es

- SERGIO HEREDIA

Encara érem a finals del 2004 i ja començàvem a parlar de Rafael Nadal. Es disputava la final de la Copa Davis a Sevilla. El balear, amb prou feines major d’edat, esclafava el gran Andy Roddick a la final de La Cartuja.

Hores més tard, fent un mos entre finos en un tablao, s’especulava sobre el seu futur.

Els assistents es preguntave­n: –Què és això que hem vist a La Cartuja? La flor d’un dia o l’inici d’un mite?

–Penses que serà top ten? –En farà alguna de grossa? Molts, la majoria, fèiem que sí. Però ningú, cap dels presents, no vam arribar a sospitar el que havia d’arribar.

Perquè ara ja som al 2020. I el dinosaure encara hi és: el gran Rafael Nadal.

El 2004 escrivíem SMS, ens baixàvem la música a l’iPod i intuíem (tot just intuíem) l’arribada de les grans sèries televisive­s. Michael Jackson, Prince, George Michael i David Bowie vivien i cuejaven. Messi era un marrec rapidíssim, debutant recent en el Barça, on manava Ronaldinho. Ningú no coneixia Usain Bolt. La premsa dels Estats Units començava a parlar de Barack Obama, magnífic polític demòcrata que s’obria pas a Illinois. No ens plantejàve­m la crisi. No existia Google Maps. Compràvem a les rebaixes.

El 2004 arribava Nadal. (...)

I el temps l’ha portat fins aquí. Ens hi ha portat.

Som en l’ara: el tennis viu una mena de revolució. A finals del 2019 naixia la nova Copa Davis. I a començamen­ts del 2020, la nova ATP Cup.

Rafael Nadal (33) assisteix a tot plegat amb la il·lusió del nouvingut. Ja no és el nen que sorprenia els curiosos a La Cartuja. És el millor tennista del món actualment. Fa anys que és un gran. Qui sap com el recordarem quan s’acabi aquesta esbojarrad­a cursa entre els tres mites, Nadal, Federer i Djokovic, divinitats que han esborrat dels mapes tots els grans del passat: els seus números empetiteix­en Sampras, McEnroe, Borg, Agassi, Connors, Wilander, Lendl...

–Si hi ha una cosa que il·lusiona Nadal és poder jugar amb Espanya. Per a ell això és el més important. No es pot imaginar l’alegria que expressava després d’apuntar-se l’última Copa Davis a Madrid –explica a aquest diari una font de l’entorn del balear.

No hi ha lloc per a les especulaci­ons amb el calendari: ni la nova Copa Davis ni la nova ATP Cup, compromiso­s recents del circuit, han importunat Nadal.

–Jugar per a Espanya sempre li ha encantat. I més quan es tracta d’un equipàs com aquest.

És cert, l’equip espanyol és excel·lent. És l’únic, entre els 24 aspirants, amb dos tennistes top ten. Roberto Bautista acompanya Nadal. Al bloc també hi ha Pablo Carreño, Feliciano López i Albert Ramos.

I té com a capità Francis Roig. –Rafael Nadal, com a número u de l’equip, va tenir l’opció de triar l’entrenador. Va designar Francis Roig. Li va costar de convènce’l? –demanem a l’entorn del balear.

–No gaire. De fet, Francis Roig sol acompanyar-lo les últimes setmanes de l’any i les primeres de l’any següent. Ha estat al costat de Nadal a Abu Dhabi i també ha volat amb ell a Perth. Que Nadal comptés amb ell per a l’ATP

Cup entrava dins de la lògica. Després, ja entrats en l’Open d’Austràlia (arrenca el 20 de gener), Roig tornarà a casa. Carlos Moyà li agafarà el relleu.

Els espanyols arrenquen demà, contra Geòrgia. Serà a partir de les 10.30 h, hora catalana. Tècnicamen­t, Geòrgia és un rival inferior. Bassilaixv­ili és el 26è del circuit. Metreveli, el seu segon home, es perd a les taules: és el 681è.

Els tres partits d’Espanya seran a Perth. Dilluns s’enfronta als uruguaians, amb Pablo Cuevas i Martín Cuevas com a caps visibles. Dimecres, els espanyols s’enfronten al Japó, conjunt debilitat després de l’absència de Nishikori, convalesce­nt d’una cirurgia al colze.

En total, 24 països participen en l’ATP Cup. Estan dividits en sis grups de quatre equips. Aquests primers encreuamen­ts es reparteixe­n entre les tres seus. Es disputen dos individual­s i un doble. El primer de cada grup i els dos millors segons passen a quarts. A Sydney es disputaran les eliminatòr­ies fins a la final.

El naixement de la nova ATP Cup entronca amb la reforma de la Davis, una circumstàn­cia que enerva els dos organitzad­ors. Són esdevenime­nts semblants molt pròxims en el temps. Públicamen­t, tennistes com Novak Djokovic han plantejat la possibilit­at d’unificar els dos compromiso­s. Els organitzad­ors no hi estan disposats.

Nadal navega en tots els fronts com si fossin casa seva.

Continua sent aquell tennista indòmit, un nouvingut que, quan encara no era ningú, es cruspia Andy Roddick a La Cartuja, audaç com un adolescent.

–Com ho fa per perpetuar-se en el temps?

–Manté l’essència, només modifica alguns detalls. –Com ara?

–És més meticulós als entrenamen­ts, però no li diré en quin sentit. És respectuós amb els descansos. Assumeix els riscos justos. I conserva la il·lusió.

LA VISIÓ DE L’ENTORN

“La il·lusió de Nadal per jugar amb l’equip espanyol és infinita; l’alegria per la Davis va ser immensa”

NOU FORMAT

A Perth, Espanya apareix al Grup B amb Geòrgia, l’Uruguai i el Japó; el primer passa als quarts

 ?? PAUL KANE / GETTY ?? Rafael Nadal dona el seu toc artístic al quadre que van pintar els components de l’equip espanyol a Perth
PAUL KANE / GETTY Rafael Nadal dona el seu toc artístic al quadre que van pintar els components de l’equip espanyol a Perth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain