La Vanguardia (Català)

Les vendes de cotxes baixen el 2019 per primera vegada en set anys

Les matriculac­ions cauen un 4,8% i la compra de vehicles dièsel s’enfonsa un 26%

- BLANCA GISPERT

El sector de l’automoció afronta amb relativa tranquil·litat la caiguda de vendes de cotxes el 2019, la primera que registra Espanya des del 2012. Les dades fetes públiques ahir per les associacio­ns Anfac (fabricants), Faconauto (concession­aris) i Ganvam (venedors) revelen que les matriculac­ions de cotxes nous van baixar un 4,8%, fins als 1,26 milions. La bona marxa de les vendes durant els últims quatre mesos de l’any (van créixer de mitjana un 8%, impulsades per les polítiques d’ofertes) no va aconseguir remuntar el descens registrat en el conjunt de l’exercici.

Els resultats del 2019 posen fi a anys consecutiu­s de recuperaci­ó. Tot i això, ningú del sector no semblava ahir gaire preocupat. “El 2019 no ha estat un mal any. S’han venut més d’1,2 milions de cotxes. És una bona dada ja que s’acosta als 1,3 milions del mercat natural espanyol, calculat en funció del nombre de conductors, el PIB, els habitants i l’edat mitjana dels treballado­rs, entre altres factors”, va assenyalar ahir Noemí Navas, d’Anfac. “Des de Faconauto donem l’any per bo. Les matriculac­ions encara s’han vist impactades pel soroll al voltant del dièsel, cosa que ha afectat el mercat de particular­s”, va dir Raúl Morales, portaveu de l’associació de concession­aris.

De fet, les vendes de turismes dièsel es van enfonsar un 25,9%, mentre que les de cotxes de gasolina van créixer un 2,24%, i la resta de vehicles –categoria on s’inclouen els elèctrics, híbrids, d’hidrogen i d’altres– es van disparar un 40%. Amb la crisi del dièsel, les quotes de mercat van quedar repartides en un 60% per als cotxes de gasolina, un 30% al dièsel, i el 12% a la resta de vehicles.

D’altra banda, el mal comportame­nt de la compra del particular explica la caiguda de vendes del 2019. Segons l’informe, aquest canal s’ha deixat un 11% i resulta el més important perquè representa el 47% de les vendes. En canvi, l’evolució de les compres d’empreses ha crescut un 3,1% i assoleix una quota del 34%. Mentrestan­t, les realitzade­s per part de companyies de lloguer s’han mantingut

SEGONS LES ASSOCIACIO­NS

La incertesa política i regulatòri­a frena les vendes fins als 1,2 milions

estables, amb un lleuger creixement del 0,2% i una quota del 19%.

“El canal particular és el més sensible a la incertesa política i legal. La repetició d’eleccions i la disparitat de regulacion­s sobre mobilitat de les comunitats autònomes no han ajudat en absolut”, van comentar. “Han passat factura el desconcert dels ciutadans sobre quin cotxe comprar i els dubtes sobre l’economia, que creix per sota de l’esperat”, va afegir Tania Puche, de Ganvam.

A Catalunya, el mercat va registrar la mateixa tendència. Les matriculac­ions van caure un 6,3%, fins a les 173.469 unitats, arrossegad­es pels temors dels particular­s, que, de la mateixa manera que en el conjunt de l’Estat, suposen la major part de les vendes al territori. De fet, Catalunya va ser l’única comunitat que va anticipar la caiguda del sector l’any passat, quan les vendes van baixar prop d’un 3%. Per quota de mercat, la comunitat es va mantenir en segona posició, assolint el 14% i només per darrere de Madrid, que va tenir una quota del 37%, afavorida per les compres d’empreses i companyies de lloguer, concentrad­es en aquesta comunitat. De fet, Madrid i Múrcia van ser els únics territoris on les vendes de cotxes van evoluciona­r a l’alça.

Pel que fa a les marques, Seat va ser, un any més, líder en vendes. La van seguir Peugeot, Volkswagen, Reanult, Toyota i Opel. De fet, tres dels models més venuts pertanyen a Seat –el León va ser número 1 i l’Arona i l’Ibiza van aconseguir la sisena i setena posició– i dos són Renault, que van aconseguir col·locar el Clio i el Megane en quarta i cinquena posició. El Dacia Sandero i el Nissan Qashqai van quedar en segona i tercera posició.

Una de les demandes unànimes del sector és l’increment dels incentius als cotxes elèctrics, encara massa cars per al consumidor final. Des de Faconauto també van reclamar l’augment de punts de recàrrega a tot el país, així com una fiscalitat més amable cap al particular i l’electrific­ació del parc d’automòbils. La rebaixa de l’IVA i l’impost de circulació figuren entre les seves demandes. A Anfac van considerar positiu el pla de govern elaborat per PSOE i Unides Podem, que inclou 200 milions per impulsar les vendes d’aquests vehicles. En tot cas, el sector considera urgent l’aprovació d’un pla nacional de mobilitat que unifiqui les regulacion­s sobre el sector.

Les perspectiv­es per a aquest 2020 no són massa encoratjad­ores. A Anfac diuen que les vendes romandran estables, amb el primer semestre més feble i el segon més fort. “Si aconseguim frenar la incertesa política i regulatòri­a, el mercat es mantindrà estable”, va indicar Navas. Faconauto i Ganvam són més pessimiste­s. Les dues associacio­ns preveuen una caiguda de vendes entorn del 3%. A Faconauto fins i tot apunten que podrien continuar baixant un altre 3% el 2021. “Els resultats variaran en funció de l’economia, l’ocupació, la confiança del consumidor o el context polític. També serà important l’encaix de la nova normativa europea d’emissions, que obligarà els fabricants a no excedir en el seu mix de vendes els 95 grams de CO2” va assenyalar Morales.

La irrupció del car sharing i les noves formes de lloguer no preocupen el sector. “De moment, el

car sharing només és present a Madrid. La majoria de la població encara valora tenir un cotxe en propietat. I en tot cas, aquest sistema implica un ús intensiu del vehicle, la qual cosa propicia el recanvi freqüent de la flota”, van comentar.

El sector confia la recuperaci­ó del mercat a la renovació del parc mòbil. Considera massa elevada l’antiguitat mitjana que tenen els cotxes a Espanya. Se situa en 12,3 anys, i consideren que seria òptim rebaixar-la als 8 anys, d’acord amb altres països europeus.

UN 6,3%

A Catalunya, les matriculac­ions minven per segon any consecutiu

PESSIMISME

Part del sector pronostica una caiguda del 3% el 2020 davant la incertesa

 ??  ?? Diversos vianants creuen un pas de zebra davant un concession­ari de cotxes a l’avinguda Meridiana de Barcelona
Diversos vianants creuen un pas de zebra davant un concession­ari de cotxes a l’avinguda Meridiana de Barcelona
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain