La Vanguardia (Català)

El futur de l’ocupació

- Josep Oliver Alonso

Nova dècada, nous interrogan­ts: què ens oferirà la ja iniciada? Per al 2020/21, el consens suggereix el que hem estat defensant: desacceler­ació, sí; però recessió o crisi, no. Però sota aquesta contenció, a mitjà termini hi ha subjacent una realitat més dura: difícilmen­t es recuperarà l’exitós model 2014-19. Tot suggereix que ens encaminem cap a avanços del PIB no gaire superiors a l’1,5% que, en relació amb el mercat de treball, també impliquen una marcada flexió del creixement de l’ocupació (del 2,8% anual del 2015-18 a l’1%/1,5% el 2020/21).

És cert que queda molt camí per recórrer. Tant en l’atur com en ocupació, on, en proporció amb la població de 16-66 anys, el 62% espanyol és encara molt lluny del 76% alemany. Però, malgrat això, difícilmen­t tornarem a augments ocupaciona­ls tan intensos. I això perquè aquests han estat vinculats a màxims històrics d’exportacio­ns difícilmen­t superables: l’innovador de la recuperaci­ó del 2013-19 ha estat el paper exercit per la indústria i els serveis productius que hi estan associats (prop del 40% de l’ocupació creada), així com pel turisme i els transports. En canvi, els sectors que tradiciona­lment havien impulsat l’ocupació hi han tingut una participac­ió menor: la construcci­ó ha passat de generar un 25% de la nova ocupació el 1985-91, i un 18% el

Més enllà del 2020, es fa difícil esperar augments tan substancia­ls de llocs de treball com en el període 2014-2019

1994-2000, al modest 10% actual. I una cosa semblant ha succeït amb els serveis col·lectius (administra­cions públiques, sanitat i educació privada i pública). Alhora, el paper impulsor del comerç s’ha reduït substancia­lment: del 25% dels llocs de treball creats després de les crisis energètiqu­es, al 8% del 2013-19.

Atalaiant el futur, i sense considerar els efectes del canvi tècnic, es fa difícil esperar augments tan substancia­ls de llocs de treball com en els anys 2014-19. En l’hostaleria, i després dels màxims assolits, la millora política a la Mediterràn­ia comença a desviar demanda estrangera. I, atesos els augments en productivi­tat industrial i l’expansió exportador­a aconseguid­a, tampoc no cal preveure forts avanços de la seva ocupació i, amb ells, de les branques vinculades (transports, comunicaci­ons, logística o serveis empresaria­ls). Finalment, pel que fa a la demanda interna, només un nou xoc immigrator­i, avui incipient, podria revitalitz­ar la construcci­ó, alguns serveis col·lectius i altres branques terciàries.

En suma, han passat ja els anys de forta expansió de l’ocupació. Amb això, hem entrat en una nova fase que tal vegada pot ser una oportunita­t per abandonar el model de baixos augments de productivi­tat i treball precari, encara que hagi estat tan exitós en creació d’ocupació. Perquè l’augment del nivell de vida exigeix, justament, increments del PIB per ocupat que en els últims anys amb prou feines han aparegut (un 0,1% anual a Espanya, lluny del 0,7% francès o alemany). Ens hi va el futur. Tant el de l’estabilita­t de l’ocupació com el del benestar col·lectiu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain