La Vanguardia (Català)

Cellnex compra Omtel per 800 milions i entra a Portugal

L’empresa aconseguei­x tenir 58.000 emplaçamen­ts en vuit països

- ROSA SALVADOR

L’operador d’infraestru­ctures de telecomuni­cacions Cellnex va anunciar ahir un acord per adquirir el 100% d’Omtel, una empresa portuguesa propietàri­a de torres i emplaçamen­ts de telecomuni­cacions que té com a principal client a Meo, l’operador de telefonia mòbil de Portugal Telecom. L’acord, assolit amb Altice Europe i Belmont Infra Holding’s, valora l’empresa en 800 milions d’euros i suposa l’entrada de Cellnex a Portugal, el seu vuitè mercat europeu.

Omtel compta amb 3.000 emplaçamen­ts i té en marxa el desplegame­nt d’uns altres 400 en els propers quatre anys. A més la firma preveu construir uns altres 350 emplaçamen­ts addicional­s en els propers anys, amb una inversió total de 140 milions d’euros, per la major densitat de torres i antenes que requerirà el desplegame­nt de la nova telefonia mòbil 5G. Omtel gestiona a prop del 25% de les torres de telecomuni­cacions de Portugal, i els seus clients tenen contractes amb una durada de vint anys amb pròrrogues previstes amb una durada addicional de cinc anys. Quan es completi la integració d’Omtel i els nous desplegame­nts, Cellnex estima que generarà al grup un ebitda o benefici operatiu addicional de 90 milions anuals.

Amb la compra d’Omtel, Cellnex desenvolup­a ja la seva activitat a vuit països: a més de Espanya i Portugal és a Itàlia (el seu principal mercat, on té 14.292 torres), els Països Baixos, França, Suïssa, el Regne Unit i Irlanda. Segons va explicar el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, en un comunicat, l’entrada a Portugal reflecteix l’aposta del grup

“per un creixement coherent a Europa”, estenent “de manera natural l’actual taca geogràfica dels set països en els quals ja opera”. En aquest cas, especialme­nt per la proximitat i les sinergies operatives que puguin plantejar-se amb el grup a Espanya.

La compra d’Omtel continua el creixement inorgànic de Cellnex, via adquisicio­ns, que va portar la firma a invertir 5.583 milions d’euros l’any passat i a incorporar

Cellnex va invertir l’any passat 5.583 milions en noves torres i ja és el líder europeu del sector

més de 28.000 emplaçamen­ts. Aquestes adquisicio­ns l’han convertit en líder europeu en infraestru­ctures de telecomuni­cacions sense fils, amb més de 58.000 emplaçamen­ts, i número dos mundial, darrere la nord-americana American Towers. Des de la seva sortida a borsa, l’any 2015, Cellnex ha invertit prop de 12.000 milions d’euros i ha incorporat a la seva cartera 48.000 infraestru­ctures de telecomuni­cacions.

El primer accionista de Cellnex és, amb un 29,9%, la societat ConnecT, controlada per la família Benetton (55%) i pels fons sobirans d’Abu Dhabi (22,5%) i de Singapur (22,5%). Blackrock en té un 6,5%; el grup Criteria, un 5%, i la resta correspon a diversos fons com Wellington Management Group i Canada Pension Plan, amb participac­ions minoritàri­es.

El grup va realitzar l’any passat dues ampliacion­s de capital per un total de 3.700 milions d’euros i va renovar les seves línies de finançamen­t, la qual cosa li ha permès finançar la compra d’Omtel en efectiu. Després del tancament de l’operació, a més, el grup tindrà encara 2.100 milions d’euros en efectiu i 2.000 milions més en línies de finançamen­t no disposat amb les quals finançar la construcci­ó de nous emplaçamen­ts o noves compres.

El 2019, la compra més important de Cellnex va ser l’adquisició de la divisió de telecomuni­cacions de la companyia britànica Arqiva per 2.300 milions d’euros, que li va aportar 7.400 emplaçamen­ts de propietat i els drets de 900 emplaçamen­ts més al Regne Unit. Uns mesos abans, al maig, l’empresa catalana havia comprat 10.700 torres de telefonia i unes altres 4.000 en projecte, dels operadors Iliad i Salt Mobile. Aquesta cartera, situada a França, Itàlia i Suïssa, li va suposar una inversió de 4.000 milions d’euros.

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Tobías Martínez, conseller delegat
EMILIA GUTIÉRREZ Tobías Martínez, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain