La Vanguardia (Català)

Interpol envia al Líban una ordre de detenció contra Ghosn

Set detinguts a Turquia per facilitar la fugida de l’expresiden­t de Nissan

- BEIRUT/TÒQUIO

El Líban va rebre ahir una ordre de detenció contra l’expresiden­t de Nissan i Renault Carlos Ghosn, a Beirut des d’aquesta setmana després d’una rocamboles­ca fuga del seu arrest domiciliar­i a Tòquio, on esperava judici acusat de diversos delictes financers. Turquia, per la seva part, ha obert una investigac­ió entorn de la fugida de Ghosn del Japó per via aèria fent escala a Istanbul, i ha detingut set persones que presumptam­ent li van facilitar el trànsit, entre elles quatre pilots. Al Japó, la Fiscalia de Tòquio va escorcolla­r el domicili de l’exdirectiu a la capital japonesa a la recerca d’informació, principalm­ent a través de les imatges de les càmeres de seguretat.

Les autoritats libaneses van respondre a la demanda d’Interpol assenyalan­t que serà estudiada, però que no els obliga a “adoptar mesures contra Carlos Ghosn” ni l’exposa “a actuacions judicials”. Des del Ministeri de Justícia es va recordar que no existeix acord d’extradició entre el Líban i el Japó.

Ghosn s’ha convertit en un fugitiu internacio­nal després de revelar dimarts que havia volat al Líban per escapar del que ell considera “una injustícia i una persecució política” del Japó. L’expresiden­t de Nissan i Renault, detingut a Tòquio des del novembre del 2018, s’enfronta a quatre acusacions per ingressos no declarats i abús de confiança al capdavant de l’empresa automobilí­stica nipona. També és objecte d’una investigac­ió a França pel finançamen­t del seu fastuós casament al palau de Versalles el 2016 i per corrupció.

L’expresiden­t de Nissan i Renault va voler puntualitz­ar ahir a través d’un comunicat que va organitzar sol la seva fugida del Japó, sense la participac­ió de la seva esposa ni de ningú de la seva família, com s’havia especulat. Fonts pròximes a Ghosn van explicar que el retard del seu segon judici a Tòquio, previst per al mes d’abril del 2021, i la prohibició estricta de comunicar-se amb la seva dona que li havien imposat les autoritats judicials nipones van impulsar l’exdirectiu a contractar una empresa privada de seguretat perquè li organitzés la fugida. “Li van dir que calia tot un any més per preparar el judici... Estava molt atabalat per no poder veure ni parlar amb la seva dona”, va assenyalar una de les fonts properes a Ghosn.

Les circumstàn­cies exactes de la fuga no s’han aclarit encara, en espera que el mateix Ghosn pugui explicar-se a la roda de premsa que ha convocat a Beirut dimecres vinent. No obstant això, sí que sembla provat que es va traslladar amb avió privat d’Osaka a Istanbul, i que allà va agafar un altre avió privat que el va portar fins a Beirut.

A Turquia, la investigac­ió oberta per la policia per aclarir aquesta escala ha portat a la detenció de set persones: quatre pilots i tres treballado­rs de l’aeroport d’Istanbul, que hauran de declarar davant el jutge sobre la seva presumpta complicita­t en els fets.

Les autoritats de Beirut recorden que no hi ha acord d’extradició entre el Líban i el Japó

 ?? KYODO / REUTERS ?? Funcionari­s de la Fiscalia de Tòquio van escorcolla­r ahir el domicili de Ghosn a la capital japonesa
KYODO / REUTERS Funcionari­s de la Fiscalia de Tòquio van escorcolla­r ahir el domicili de Ghosn a la capital japonesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain