La Vanguardia (Català)

Resistènci­a i flexibilit­at

Isotubi, fabricant de tubs d’acer inoxidable, exporta el 60% de la producció

- PALOMA ARENÓS

L’empresa es defineix amb els mateixos valors de la família que la va crear: resistent i flexible, com la seva matèria primera. Isotubi, especialit­zada en la fabricació de tubs i accessoris en acer inoxidable, va néixer fa més de quatre dècades de la mà d’Antoni Arnedo a Sabadell. Des del 2013, amb el relleu generacion­al de la seva filla, l’economista Meritxell Arnedo, ha crescut en diversific­ació de productes i mercats, malgrat una vicissitud important, la suspensió de pagaments el 1996 d’una fàbrica que van comprar a Sant Joan Despí. Els Arnedo van remuntar gràcies a un pla estratègic sòlid, com els seus tubs.

Amb seus a Castellbis­bal i Sabadell i una plantilla de 103 persones, Isotubi va tancar l’exercici del 2019 amb una facturació de 21,5 milions d’euros. S’ha consolidat com un fabricant innovador que exporta un 60% de la seva producció a 25 països. “El nostre pla de creixement ens portarà a duplicar la facturació en els propers cinc anys, amb més inversió en les línies de producció”, preveu la directiva.

El seu punt fort és la innovació del pressfitti­ng, un sistema de premsatge ràpid per a la unió de canonades amb accessoris d’acer inoxidable que substituei­x la soldadura tradiciona­l, amb què es redueix el temps d’instal·lació i augmenta la seguretat laboral.

El punt fort de la firma de Sabadell és el ‘pressfitti­ng’, un sistema innovador per unir canonades

“El nostre creixement s’ha consolidat també gràcies a la innovació: dissenyem una dotzena de diàmetres diferents –entre 15 i 68 mm– per donar solucions pràctiques a la canalitzac­ió, de principi a final”, subratlla Arnedo. “Exportem un 72% del pressfitti­ng entre Europa, Nova Zelanda, Austràlia i els Estats Units. El 2019 vam obrir magatzem a Alemanya. I el 2020 treballare­m el nord d’Europa i vendrem la nostra pròpia marca a Amèrica del Nord”, anuncia.

El maneig del pressfitti­ng és “molt més senzill que les unions de tubs soldades o enroscades, la qual cosa simplifica la feina dels operaris”, destaca Arnedo. És molt útil en la construcci­ó, ja que s’utilitza en la canalitzac­ió de l’aigua sanitària en hospitals, calefacció, contra incendis, aigua de refrigerac­ió, instal·lacions solars, gas domèstic o altres instal·lacions industrial­s, com la construcci­ó naval, per exemple.

La firma s’ha enfortit amb l’entrada del Grup Lapuente –productor d’acer de Castellbis­bal– en el seu accionaria­t. Meritxell Arnedo recorda que tot va començar el 1976. El seu pare treballava en caldereria industrial, “però va veure que el sector era molt estacional, i el seu esperit emprenedor el va portar a obrir la seva pròpia firma. Com que Itàlia era una potència de l’acer inoxidable, hi va anar a formar-se. De fet, va ser el primer importador d’Espanya d’aquests tubs”, conclou. Després, ja tot va rodar.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? La directora, Meritxell Arnedo, amb alguns models de l’empresa
CÉSAR RANGEL La directora, Meritxell Arnedo, amb alguns models de l’empresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain