La Vanguardia (Català)

Dalí al país de Gala: la càlida acollida de Moscou a la seva obra

La capital russa acull l’exposició més gran de l’artista català que s’ha organitzat mai en un país on desperta admiració

- GONZALO ARAGONÉS

Salvador Dalí no va visitar mai Rússia. Però “aquí tothom coneix aquella imatge del pintor amb els bigotis llargs”, diu l’Anastàssia, una de les primeres visitants de l’exposició Salvador Dalí, art màgic (Dali2020.ru/en), a punt de topar amb la fotografia de Philippe Halsman que sembla que dona la benvinguda a l’univers dalinià al centre Manège. A Moscou l’èxit d’una exposició no es mesura pel fet que hi hagi cua per entrar-hi, sinó per com de llarga pot arribar a ser, i la del geni de Figueres podria provocar tantes esperes i tan llargues com les que l’any passat es van veure a la retrospect­iva d’Il·lià Repin, a la Tretiakov, o a la mostra de Frida Kahlo i Diego Rivera, al mateix Manège.

De fet, va ser Rússia qui va visitar Salvador Dalí. I és que la figura de Gala, la companya de la seva vida, podria ser un dels elements clau per entendre l’admiració que desperta en els russos. “Pregunten molt per ella, per la relació que van mantenir. I, sens dubte, és molt present en aquesta exposició”, assenyala Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i comissària de la mostra. “Dalí sense Gala seria diferent: el va marcar molt. Va ser una relació oberta, diferent, no convencion­al, i ell també es va sentir atret per la seva part intel·lectual”, afegeix.

Nascuda com a Ielena Diàkonova al si d’una família d’intel·lectuals de Kazan, Gala es va convertir a París en musa de nombrosos artistes del surrealism­e, moviment a què es va incorporar el seu primer marit, Paul Éluard. Des que Dalí la va conèixer, el 1929, va ser la seva gran inspiració. Van estar junts des d’aleshores i fins a la mort de la musa, el 1982.

Però també va ser part integrant de la seva vida. A més de musa, Gala va ser la seva amant, la seva model, la seva gerent o la seva cuinera. “Gala va influir Dalí a través de la casa mateixa on vivien. D’alguna manera va ser l’habilitat de Gala per a la decoració, que inclou petites obres d’art o bijuteria. Aquests elements combinats amb la música i amb la literatura van influir en ell”, afegeix Jordi Mercader Miró, president de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Es va convertir en part indiscutib­le de l’univers de l’artista, que al cap i a la fi és qui ho podria explicar més bé. Una vegada va escriure: “La Gala s’ha convertit en la sal de la meva vida, el meu far, el meu doble; ella soc jo”.

El llegat de Dalí i Gala es pot veure a Moscou fins al 25 de març a través de 188 obres (pintures, dibuixos, aquarel·les i gravats) a la sala de mostres del Manège, al costat dels murs del Kremlin. Milers i milers de visitants espera Vladímir Vorontxenk­o, director de la Fundació The Link of Times i el Museu Fabergé, que organitzen aquesta exposició, la més gran sobre Dalí que s’ha instal·lat mai a Rússia, amb la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí i el Museu Reina Sofia, que aporten gairebé totes les obres.

També va expressar la seva admiració per Dalí el president del patronat de The Link of Times, el magnat Víktor Vékselberg, a la inauguraci­ó oficial: “És un geni, el més gran dels provocador­s, el més gran dels innovadors. S’estimava apassionad­ament la vida en totes les seves manifestac­ions. I va deixar un llegat sorprenent i màgic”.

Malgrat l’admiració que Dalí desperta a Rússia, han estat poques les exposicion­s de la seva obra aquí. Una de les últimes també la va organitzar el Museu Fabergé de Sant Petersburg el 2017, però va ser molt més petita que l’actual. “A Rússia no s’hi havia fet mai una exposició de Salvador Dalí tan representa­tiva i que permetés aprofundir tan exhaustiva­ment en el seu procés creatiu”, va assegurar Vorontxenk­o.

“Amb aquesta exposició volem promociona­r l’obra de Dalí en un país on sempre hi ha hagut un enorme interès per ell. De fet, entre els turistes estrangers el dels russos és el segon grup que visita el nostre museu a Figueres”, diu Aguer.

A la mostra hi estan representa­ts tots els seus períodes, amb obres tan significat­ives com El retrat tou, L’home invisible i Elements enigmàtics en un paisatge. Fins a Moscou hi ha arribat fins i tot l’última de les seves teles, Cua d’oreneta i violoncel, relacionad­a amb la teoria de les catàstrofe­s del matemàtic francès René Thom. “Veiem que més enllà del surrealism­e hi ha altres Dalís”, apunta Aguer.

UNA PASSIÓ RUSSA La figura de Gala, la seva companya, és una de les claus de l’admiració dels russos per Dalí

MONTSE AGUER, COMISSÀRIA “Rússia és el segon país estranger amb més visitants al museu de Figueres”

 ??  ??
 ?? ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP ?? Una imatge ahir del vestíbul de l’exposició Salvador Dalí: art màgic al centre Manège de Moscou
ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP Una imatge ahir del vestíbul de l’exposició Salvador Dalí: art màgic al centre Manège de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain