La Vanguardia (Català)

Trump presenta un pla de pau a la mida d’Israel

Netanyahu, imputat per corrupció després de renunciar a demanar immunitat al Parlament

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Dos Estats, sí, però desiguals, amb condicions molt diferents per a les parts. El president dels Estats Units, Donald Trump, va presentar ahir a la Casa Blanca el seu esperat pla de pau per a l’Orient Mitjà, un compendi de propostes que va presentar com a “històrique­s” i “bones per a les dues parts”, encara que no va ocultar que afavoreixe­n especialme­nt Israel, el seu aliat preferent. El taxatiu rebuig palestí del pla augura un difícil recorregut per a la iniciativa diplomàtic­a dels Estats Units.

“Totes les anteriors administra­cions des del president Lyndon Johnson ho han intentat i han fracassat amargament. Però jo no vaig ser elegit per fer coses petites o defugir dels problemes”, es va congratula­r Trump, recordant el llarg camí fins a arribar al document de 80 pàgines presentat ahir, elaborat pel seu gendre i assessor presidenci­al, Jared Kushner. El seu paper de jutge i part de la pau palestino-israeliana va quedar manifesta amb la presència en l’acte del seu “amic”, el primer ministre en funcions d’Israel, el conservado­r Benjamin Netanyahu. Cap líder palestí no va assistir a cerimònia. La seva Autoritat Nacional va trencar tota comunicaci­ó amb la Casa Blanca arran de la seva decisió de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel i traslladar­hi l’ambaixada.

Trump va presentar com una concessió per part israeliana el fet que el govern de Netanyahu accedís a publicar, per primera vegada en aquest tipus de negociacio­ns, un mapa amb la solució proposada per al vell conflicte. Però la imatge no deixa lloc a dubtes sobre les raons per airejar-lo. Encara que el pla dels Estats Units s’alinea amb la solució dels dos estats que defensa la resta de la comunitat internacio­nal, les seves propostes suposen una ruptura amb el consens sobre les seves fronteres al reconèixer Israel la sobirania sobre els territoris ocupats a Cisjordàni­a durant la guerra del 1967, una acció considerad­a il·legal per Nacions Unides.

El mapa de l’acord preveu la construcci­ó d’un túnel subterrani entre Gaza i Cisjordàni­a. “Tots els musulmans amb intencions pacífiques seran benvinguts per visitar la mesquita d’Al Aqsa”, va assegurar Trump, que durant l’acte ha tornat a recordar el seu passat com a promotor immobiliar­i. En aquests ambients quan un acord és molt difícil d’assolir, “sol dir-se que és tan difícil com aconseguir la pau entre palestins i israelians”, va recordar el líder nord-americà.

D’acord amb el seu pla, el futur Estat palestí, de sobirania limitada, només veuria la llum si es compleixen algunes condicions, com ara el “rebuig clar del terrorisme”. En concret, es reclama la “desmilitar­ització” de Palestina, segons fonts de la Casa Blanca. Israel continuari­a a càrrec de la seguretat a la vall del Jordà però, amb el temps, els palestins podrien assumir més funcions. El futur Estat palestí podria tenir la seva capital a Jerusalem Est, on els Estats Units obririen una altra ambaixada.

“Com tothom sap, he fet molt per Israel”, va recalcar Trump recordant el trasllat de l’ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, el reconeixem­ent de la sobirania israeliana sobre els alts del Golan o la retirada de l’acord nuclear amb l’Iran. Netanyahu assentia amb satisfacci­ó. “Així que el raonable és que també faci molt pels palestins. No fa falta que m’aplaudeixi­n per això, no passa res”, va fer broma el líder nord-americà. El seu pla “multiplica­ria per més de dos l’actual territori palestí”, va assegurar.

A canvi d’acceptar aquestes condicions, els Estats Units es comprometr­ien a mobilitzar inversions per valor de 50.000 milions de dòlars als territoris palestins i els estats veïns durant els propers deu anys. La part que correspond­ria a Palestina supera lleugerame­nt la quantitat mitjana rebuda de la comunitat internacio­nal l’última dècada.“President Abbas, si accepten aquest camí cap a la pau, els Estats Units i molts altres països ens compromete­m a ajudar-los de diferents maneres”, va assegurar Trump.

L’irrealisme d’algunes de les pretension­s del mandatari dels Estats Units respecte als palestins va quedar reforçada pels acords de la cançó de Louis Armstrong que van inundar la sala aquest de la Casa Blanca al final de la cerimònia. What a wonderful world (Quin món tan meravellós) és el títol que interpreta­va la banda musical que va animar l’acte.

ACOLLIDA DESIGUAL El mandatari jueu qualifica de “fantàstic” el pla, rebutjat sense matisos pels palestins

L’HIPOTÈTIC NOU MAPA La proposta assigna a Israel els territoris de Cisjordàni­a, que uneix a Gaza per un túnel

La cerimònia va ser un parèntesi d’assossec i triomfalis­me en un moment complicat tant per a Trump com per a Netanyahu. Si el president dels Estats Units s’enfronta actualment al judici del Senat sobre el seu impeachmen­t ,el polític israelià, acusat de corrupció, es prepara per presentar-se a les terceres eleccions en menys d’un any. La situació política a Israel havia obligat a ajornar la seva presentaci­ó en diverses ocasions. Al marge dels seus fruits, la simple publicació del pla és una victòria per als dos polítics. Per a Netanyahu, és un èxit que atribueix a la se

 ?? SUSAN WALSH / AP ?? El president Trump aplaudint el primer ministre en funcions israelià, Netanyahu, ahir en la presentaci­ó del pla de pau a la Casa Blanca
SUSAN WALSH / AP El president Trump aplaudint el primer ministre en funcions israelià, Netanyahu, ahir en la presentaci­ó del pla de pau a la Casa Blanca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain