La Vanguardia (Català)

El Tribunal de Comptes reclama 4,1 milions a l’antic govern

La xifra l’hauran d’aportar entre 28 exconselle­rs i càrrecs

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal de Comptes ha fixat la quantitat provisiona­l de diners públics que es van utilitzar per organitzar la votació de l’1 d’octubre.

Per l’òrgan fiscalitza­dor, des del Govern s’hi van destinar 4,1 milions d’euros, i ara aquesta quantitat haurà de tornar a les arques catalanes. És per aquesta raó que ha reclamat als membres del govern català d’aleshores i a diversos alts càrrecs, en total 28, que paguin en el termini de 15 dies aquests diners en concepte de fiança de manera solidària. Si no es paguen, el tribunal començarà el procés d’embargamen­t de béns.

Tot i que el tribunal fixi la responsabi­litat que ha d’assumir cadascun, hauran de pagar aquesta quantitat entre tots en funció de les seves responsabi­litats, de les seves atribucion­s en l’organigram­a del govern en aquell moment i de la seva disponibil­itat econòmica.

Malgrat que el màxim responsabl­e polític i institucio­nal d’aquella votació era el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, no és el dirigent que ha d’afrontar una quantitat més elevada. A ell només se li reclama la seva part en un total de 2,1 milions d’euros, mentre que al llavors vicepresid­ent, Oriol Junqueras, se li exigeixen 3,5 milions a pagar amb altres acusats.

D’aquesta causa la que en surt més malparada és la que va ser intervento­ra de la Generalita­t, Rosa Vidal, que haurà d’afrontar el pagament de la seva part de 3,7 milions d’euros, ja que la responsabi­litzen de la majoria de les partides pressupost­àries analitzade­s. De fet, Vidal, la jubilació de la qual va ser publicada pel Diari Oficial de la Generalita­t la setmana passada, ja va ser citada a declarar com a investigad­a pel titular del jutjat d’instrucció número 13. Vidal ha estat una alta funcionàri­a del Govern durant 21 anys.

Amb ella hi ha la resta de membres d’aquell govern, com Dolors Bassa –que serà una de les exconselle­res que hauran d’assumir una quantia més alta a pagar solidàriam­ent fins a arribar als 2,3 milions– , Neus Munté, Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Antoni Comín, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Josep Rull, Meritxell Serret, Santi Vila, Clara Ponsatí o Lluís Puig.

També estan immersos en aquest procés comptable alts càrrecs com Josep María Jové i Francesc Sutrias. Precisamen­t, aquest últim, director general del Patrimoni, és un altre dels que en surten més malparats, amb una quantia de 2,7 milions d’euros.

Aquesta quantitat, fixada per la instructor­a, és provisiona­l fins que se celebri el judici de comptes en què es revisarà la seva responsabi­litat. En aquesta vista no és obligatòri­a la presència dels acusats.

La instructor­a ha fixat en 3,9 milions d’euros els danys ocasionats als fons públics i en 242.980 euros els interessos provisiona­ls meritats. Entre les partides reclamades hi ha la d’1,4 milions d’euros per les despeses de rehabilita­ció de la nau annexa del CTTI Call Center; 357.000 euros per la campanya Civisme, o 1,2 milions d’euros per les despeses relatives a Unipost. També hauran d’assumir solidàriam­ent la despesa ocasionada per la cartelleri­a del referèndum, la campanya internacio­nal per la imatge de la Generalita­t, la invitació a grups de parlamenta­ris o, entre d’altres, el pagament d’observador­s internacio­nals.

Ahir les parts van poder presentar al·legacions a la quantitat establerta. Segons fonts del procés comptable, en l’afer hi ha dos punts essencials. D’una banda, l’extensió de la responsabi­litat a tots els membres del govern. La instructor­a parteix de l’acord de govern firmat el setembre del 2017 pel qual acceptaven solidàriam­ent des de totes les conselleri­es les despeses per a l’1-O. Tot i això, les defenses van al·legar que aquell acord no es va executar mai, i finalment cada conselleri­a va assumir les seves despeses. Per això, a la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el procés diversos consellers, com Vila, Forn o Borràs, van ser absolts del delicte de malversaci­ó de cabals públics.

El Suprem va considerar que des dels seus departamen­ts no es va autoritzar cap despesa per als preparatiu­s del referèndum. La instructor­a del Tribunal de Comptes ha establert un altre criteri, i estima que amb aquell acord de govern es van modificar les regles del joc, i tots sabien que es faria un ús irregular dels fons públics perquè se sufragava una votació prohibida.

L’altre eix del procés és la despesa real que es va fer. Alguns dels proveïdors que van prestar el seu servei no van arribar a cobrar, van anul·lar les factures o van condonar el deute. Tot i això, la tesi de la instructor­a, en aquest cas avalada per la sentència del TS, és que el perjudici té lloc una vegada que s’ha generat el deute, encara que no s’hagi arribat a abonar.

Fonts del cas expliquen que a aquest procés comptable s’hi afegirà tot el que és relatiu a l’acció exterior i, per tant, la instructor­a farà una nova liquidació. En aquest afer hi està implicat el màxim responsabl­e del Diplocat, Albert Royo. Això suposa que, si s’uneixen les dues qüestions, la causa s’endarrerir­à mesos.

A l’exinterven­tora de la Generalita­t, una funcionàri­a amb 21 anys de servei, és a qui es demanen més diners

 ?? PATRICK SEEGER / EFE ?? Puigdemont, a qui el Tribunal de Comptes demana el pagament solidari de 2,1 milions, a l’Europarlam­ent
PATRICK SEEGER / EFE Puigdemont, a qui el Tribunal de Comptes demana el pagament solidari de 2,1 milions, a l’Europarlam­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain