La Vanguardia (Català)

Netanyahu renuncia a lluitar per la seva immunitat i és imputat per frau

Mahmud Abbas diu que els palestins lluitaran “fins al final de l’ocupació”

- JORDI JOAN BAÑOS

Benjamin Netanyahu va comparèixe­r ahir a la Casa Blanca amb un qualificat­iu afegit per a la seva llarga carrera política. El d’encartat. Just abans de la seva “cita amb la història”, el primer ministre israelià en funcions va anunciar que retirava la petició d’immunitat parlamentà­ria. Faltava només una hora perquè la Knesset l’examinés i així s’evitava una derrota anunciada.

Tot seguit, el fiscal general israelià –en espera– acusava formalment Netanyahu al tribunal de Jerusalem per corrupció, frau i abús de confiança. No obstant això, el veterà polític no està obligat a dimitir, per la qual cosa mantindrà el càrrec fins a les eleccions del 2 de març, en les quals confia tornar a treure’s un conill de la màniga i derrotar el seu excap de l’Estat Major i avui rival, Benny Gantz.

Aquest, un convidat de pedra a Washington el dia anterior, a aquella hora ja estava de tornada a Israel. Encara que podria riure l’últim, ja que no és descartabl­e que el procés contra Netanyahu s’iniciï abans dels comicis.

El líder del Likud rebutja les acusacions i parla de “cop judicial”. Però va ser amb aquest pes a sobre amb el que va anar desgranant, ahir a la tarda, la seva admiració pel “pla de pau” del gendre de Donald Trump, sorprenent­ment semblant al programa de màxims del Likud. Cada exegesi al pla dels Estats Units era una nova estaca clavada en les esperanfro­ntera ces de Palestina. “No hem escoltat res de bo”, declararia després Mahmud Abbas. “Això no és més que una conspiraci­ó i no tirarà endavant”, va afegir el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP). “Jerusalem no està en venda i continuare­m la nostra lluita fins al final de l’ocupació”, va exclamar visiblemen­t enutjat. “Per molts lobbies que contractin, no podran aplicar els seus plans als territoris ocupats”.

L’enuig d’Abbas respon a la rendició en tota regla exigida per l’anomenat pla de pau. Segons aquest, el formatge de Gruyère en què quedaria convertida Palestina l’anomenarie­n Estat, però no tindria cap de les prerrogati­ves d’un Estat. Perduda ja la seva continuïta­t territoria­l, aquesta s’agreujaria fins a perdre fins i tot la amb Jordània. I a la seva capital l’anomenarie­n Jerusalem Est, però ja no estaria a Jerusalem, sinó més a l’est, al poble d’Abu Dis.

Menys jocs de paraules es permeten amb els milions de refugiats palestins. El seu retorn simplement estaria vetat.

“El frau del segle”, ha dit el secretari general de l’Organitzac­ió per a l’Alliberame­nt de Palestina (OLP), Saeb Erekat. “Teatre polític”, ha reblat un diplomàtic palestí.

Això sí, el pla ha aconseguit el miracle de reconcilia­r les dues grans faccions palestines, després d’anys aferrissat­s. Almenys ahir, Hamàs, que controla la bloquejada franja de Gaza, es va mostrar encantada d’oferir un front comú amb els seus rivals de l’ANP, amb capital a Ramal·la. I en les protestes d’ahir a Gaza hi havia fins i tot fotos d’Abbas.

Aquest últim va retirar la considerac­ió de mediador a Donald Trump després del trasllat de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem. Ahir aquest anava més lluny, abonant no només l’annexió de les colònies jueves il·legals sinó també de la vall del Jordà.

Com a compensaci­ó, Trump va proposar ahir d’obrir una ambaixada a la capital del que ell va qualificar d’Estat palestí, però que d’altres qualifique­n de suma de bantustans. Aquesta magnanimit­at hauria de ser precedida pel desarmamen­t de Hamàs i la desmilitar­ització de la franja de Gaza.

La cirereta serien “50.000 milions de dòlars” procedents dels règims àrabs que gairebé sense cap excepció han abandonat la causa palestina.

En la seva intervenci­ó, Netanyahu va cargolar encara més la humiliació palestina: “President, has reconegut que la vall del Jordà ha d’estar sota sobirania d’Israel”, va deixar anar a Trump, abans de parlar d’Hebron com a part d’Israel, junt amb “les comunitats grans i petites”. És a dir, els assentamen­ts il·legals, segons la UE i la comunitat internacio­nal, a l’annexió de la qual procedirà. Aquest mateix diumenge, va dir després, començaran també els procedimen­ts per annexionar-se la vall del Jordà.

La dreta religiosa, amb un poder sense precedents tant a Washington com a Tel-Aviv, mostra a la fi el seu pla de pau, que viola la legalitat internacio­nal i que a ulls dels palestins té tots els trets d’una declaració de guerra. “Totes les opcions estan obertes”, va apuntar ahir a la nit un alt càrrec de Hamàs.

CAUSA El fiscal general israelià acusa formalment el primer ministre per corrupció i frau

CAPITAL El líder palestí diu que “Jerusalem no està en venda i la conspiraci­ó no tirarà endavant”

 ?? SAID KHATIB / AFP ?? Palestins veient ahir la roda de premsa de Trump al camp de refugiats de Khan Yunis, a Gaza
SAID KHATIB / AFP Palestins veient ahir la roda de premsa de Trump al camp de refugiats de Khan Yunis, a Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain