La Vanguardia (Català)

Als pobres, ni aigua

El Tribunal Suprem dels EUA dona llum verda perquè el Govern rebutgi els immigrants legals que requereixe­n ajuda pública

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Ni la poesia està fora de perill dels fets alternatiu­s. El poema d’Emma Lazarus que llueix la placa de l’estàtua de la Llibertat al port de Nova York, símbol de benvinguda i acollida, incorpora aquests versos:

“Dona’m els teus cansats, els teus pobres, les teves masses amuntegade­s gemegant per respirar lliures...”.

Ken Cuccinelli, aleshores director de serveis d’immigració dels Estats Units, en va fer el passat agost la seva pròpia versió.

“Dona’m els teus cansats i els teus pobres que poden sostenirse per si mateixos i que no es convertira­n en una càrrega pública”.

Doncs aquesta adaptació en l’època del trumpisme, desacredit­ada pels puristes de la poesia, els defensors dels immigrants i els somiadors que encara veuen els Estats Units com la terra promesa és la versió apòcrifa que han comprat els jutges conservado­rs que dominen el Tribunal Suprem.

Resultat de cinc a quatre, amb dos dels cinc magistrats ja designats pel president Donald Trump.

Així que l’alta instància judicial dels Estats Units ha donat llum verda a l’administra­ció federal per seguir endavant amb els seus plans de denegar la green card (permís de residència) als sol·licitants que, en la revisió del seu expedient, es cregui que no tenen mitjans per subsistir i que, per tant, hauran de recórrer a la sanitat gratuïta o als vals de menjar.

Fins i tot facilita que persones que ja han adquirit aquest reconeixem­ent el perdin per l’ús de fons públics per sobreviure.

És el que oficialmen­t es denomina “la norma de càrrega pública”. Segons els col·lectius que defensen els drets civils, l’aval al Govern ratifica que la filosofia que hi ha rere aquesta iniciativa és clara: als pobres, ni aigua.

L’aplicació d’aquesta regulació havia estat bloquejada l’octubre passat, moment en què havia d’haver entrat en vigor. Els jutjats de Nova York, Califòrnia, Washington, Illinois i Maryland van acceptar les reclamacio­ns dels immigrants.

“El Tribunal Suprem (legítimame­nt) atorga una suspensió, la qual cosa li permet al Govern seguir (ara per ara) la seva política a tot arreu, tret d’en Illinois”, indica la resolució judicial. No és definitiva, així que el plet continuarà, però obre la porta perquè el Govern tingui una altra via per atacar la immigració legal.

Aquesta mesura facilita que el Departamen­t de Seguretat Nacional rebutgi els que entrin o els que ja tinguin el reconeixem­ent perquè necessiten assistènci­a pública per més de dotze mesos en un període de tres anys.

“La decisió del Tribunal Suprem és una victòria massiva per als contribuen­ts, els treballado­rs dels Estats Units i la Constituci­ó”, va celebrar la Casa Blanca en un comunicat. “Aquesta decisió permet al Govern implementa­r regulacion­s que afecten lleis federals per les quals els nouvinguts han de ser financeram­ent autosufici­ents

La decisió és temporal i la lluita continua, però el Suprem reforça l’Administra­ció

i no suposar una rèmora pública per al nostre país i els seus ciutadans”, va reiterar.

Entre moltes d’altres, una de les rèpliques més apassionad­es va ser la de l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio. “Els immigrants novaiorque­sos són els nostres veïns, els nostres amics i nostres pares i familiars. No podem quedar-nos esperant mentre ells són tractats com si fossin menys que éssers humans”, va afirmar De Blasio. L’alcalde va prometre seguir en la lluita perquè puguin menjar a la seva taula.

“L’administra­ció Trump vol espantar-nos i fer-nos callar, però això és Nova York”.

 ?? ALFREDO ESTRELLA / AFP ?? Centenars d’immigrants que viatgen cap als Estats Units resen davant la policia mexicana a Chiapas
ALFREDO ESTRELLA / AFP Centenars d’immigrants que viatgen cap als Estats Units resen davant la policia mexicana a Chiapas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain