La Vanguardia (Català)

Les sortides de Líbia repunten amb més de 700 rescatats en els últims dies

- ANNA BUJ Roma.Correspons­al

La recrudescè­ncia de la violència a Líbia està comportant també un repunt de les partides des del país nord-africà cap a Itàlia. En els últims dies tres vaixells humanitari­s han efectuat diverses operacions de rescat, socorrent entre totes més de 700 persones.

Els primers a rebre el permís per dirigir-se a un port segur han estat les 403 persones que es trobaven encara a bord de l’Ocean Viking, després de passar-se uns quants dies al mar.

Metges Sense Fronteres (MSF), que gestiona l’embarcació, va anunciar ahir en sis idiomes diferents dels nàufrags que havien obtingut el vistiplau per atracar a Tàrent, a la meridional regió italiana de la Pulla.

Es tracta de 216 homes, 38 dones i 149 de menors d’edat, 132 dels quals no estan acompanyat­s. Procedeixe­n majoritàri­ament de Bangla Desh, Somàlia i Eritrea. Ja feia diversos dies que eren en alta mar després de ser rescatats en cinc operacions nocturna diferents. Alguns presentave­n símptomes d’hipotèrmia. Una dona va haver de ser evacuada ahir a Malta amb seus tres fills perquè patia cremades per combustibl­e.

“Malgrat l’hivern, el mal temps i els escassos vaixells dedicats específica­ment a rescats, la gent continua sortint i intentant aquesta travessia mortal. Les persones que vam rescatar ens expliquen que la situació de seguretat es deteriora dia rere dia. A Líbia hi ha un conflicte actiu. Tots els països europeus i l’ONU saben que no és un país segur, però 49 persones han estat intercepta­des i obligades a tornar allà”, va explicar el coordinado­r de Metges sense Fronteres a l’Ocean Viking, Aloys Vimard.

En aquests moments l’única nau a la zona de rescat davant Líbia és l’Open Arms. Després d’haver reparat provisiona­lment el seu motor i d’haver realitzat dos rescats en poques hores, l’oenagé va informar ahir que havia efectuat durant el dia una tercera operació per posar fora de perill 79 persones més que hi havia en una barca insegura a la deriva, amb les quals ja en porta a bord 237. Entre elles es troben dones i almenys 38 menors no acompanyat­s, procedents de Gàmbia, el Sudan del Sud, el Senegal o el Txad. Hi ha qui necessita atenció mèdica.

També espera port la nau Alan Kurdi, de l’oenagé alemanya Sea Eye, que és davant l’illa de Sicília. Des del cap de setmana passat acull 77 migrants, el més petit un nadó de mig any. “Amb la violència a Líbia intensific­ant-se, més migrants i refugiats s’arrisquen a un viatge potencialm­ent mortal pel mar”, ha denunciat Charlie Yaxley, un portaveu de l’Agència de l’ONU per als refugiats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain