La Vanguardia (Català)

Forn reclama a l’independen­tisme que deixi els “partidisme­s”

- À. T.

La ruptura que van evidenciar els socis del Govern durant la sessió parlamentà­ria de dilluns ha deixat preocupats els exconselle­rs presos. Jordi Turull i Dolors Bassa van cridar a recuperar la unitat. També ho va fer Joaquim Forn, qui va ser conseller d’Interior els últims dies del govern de Carles Puigdemont. Per Forn, abans-d’ahir va ser “un dia trist”, perquè el que va poder veure des de la presó, va assegurar, no li va agradar. Amb tot, va instar l’independen­tisme a “posar el país al centre del debat polític” i a abandonar “les estratègie­s partidiste­s i els tacticisme­s”.

“El que està en joc és massa important, i una part majoritàri­a de la societat ens demana unitat. La mateixa unitat d’acció que va fer possible l’1-O i que ens va fer sentir un país lliure”, va assegurar.

Forn va contraposa­r aquesta unitat a la que, sota el seu punt de vista, mantenen “aquells que voldrien que Catalunya fos una comunitat autònoma més”. I va posar com a exemple la sanció de 4,1 milions d’euros imposada pel Tribunal de Comptes per presumptes despeses l’1-O, o el judici a l’Audiència Nacional a la cúpula dels Mossos durant l’octubre del 2017.

L’exconselle­r va aprofitar la seva intervenci­ó al Parlament per acusar l’Estat d’intentar desacredit­ar de manera “premeditad­a” el cos dels Mossos d’Esquadra després de l’“èxit de la gestió i del reconeixem­ent internacio­nal per l’actuació altament profession­alitzada” de la policia catalana durant els atemptats gihadistes del 17 i 18 d’agost del 2017. Segons Forn, es va desplegar “una estratègia sense precedents per desprestig­iar” els Mossos.

Durant la seva intervenci­ó Forn va remarcar que aquesta suposada campanya “acarnissad­a” de desprestig­i que va començar amb l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constituci­ó va ser evident des de diferents instàncies: la mediàtica, la judicial i la institucio­nal. Tot això va desembocar, a parer

L’exconselle­r imputa al Govern espanyol una estratègia per desprestig­iar” els Mossos el 2017

de Forn, en una crítica constant a fi de posar en dubte la profession­alitat dels Mossos, i que tenia com a objectiu final “recuperar les competènci­es en matèria de seguretat i ordre públic” que la llei atorga la Generalita­t.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Joaquim Forn, exconselle­r d’Interior
CÉSAR RANGEL Joaquim Forn, exconselle­r d’Interior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain