La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal insta la Fiscalia a querellar-se contra Torrent

L’Alt Tribunal considera que el president del Parlament el va desobeir

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Constituci­onal (TC) ha posat en mans de la Fiscalia la decisió d’impulsar un procedimen­t judicial contra el president del Parlament, Roger Torrent, per haver desobeït l’Alt Tribunal permetent portar al ple una moció a favor de l’autodeterm­inació i en contra de la monarquia. El ministeri públic estava esperant que el Tribunal Constituci­onal li donés via lliure per poder actuar. De fet, ja havia obert diligèncie­s i havia adoptat diverses decisions, tot i que formalment encara no havia presentat la querella contra Torrent, el vicepresid­ent primer i el secretari primer de la Mesa de la Cambra catalana.

Segons fonts de la Fiscalia, la setmana passada va reclamar al Parlament tota la documentac­ió relativa a aquell ple, a més de les actes de la Mesa, de la sessió o els documents de proposta de resolució. La Cambra encara no ha enviat la documentac­ió.

Ara la instrucció del TC serà remesa a la Fiscalia General de l’Estat i el seu tinent fiscal, Luis Navajas, màxim responsabl­e fins el nomenament de Dolores Delgado, farà arribar a la Fiscalia Superior de Catalunya l’actuació que cal seguir.

L’anterior fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ja va instar la Fiscalia catalana a obrir diligèncie­s contra Torrent per un presumpte delicte de desobedièn­cia. En el marc d’aquesta investigac­ió ha estat quan el ministeri públic ha requerit una sèrie de documentac­ió com a pas previ per presentar la querella. Tot i això, amb la petició del TC la Fiscalia accelerarà el procés engegat al novembre, quan es va celebrar el ple.

El 12 de novembre Torrent va

El Parlament va debatre el 12 de novembre una moció sobre l’autodeterm­inació i contra la monarquia

convocar un ple per debatre la moció de la CUP que reafirmava l’aposta del Parlament per “exercir de manera concreta l’autodeterm­inació”, a més d’insistir en el rebuig a la monarquia. Aquesta sessió estava prevista a les tres de la tarda d’aquell dia. Tanmateix, Torrent va decidir avançar-la a les nou a fi d’evitar una possible decisió del TC que n’ordenés la suspensió. El tribunal no va arribar a temps, però, tot i això, fonts de l’òrgan ja van anunciar que Torrent havia incomplert igualment els mandats del TC perquè aquella resolució era obertament contrària a la sentència dictada el 2015 que havia declarat inconstitu­cional i nul·la la resolució 1/XI del Parlament “sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüènc­ia dels resultats electorals del 27 de setembre del 2015”.

El TC s’havia reunit aquell mateix dia per debatre els incidents d’execució presentats pel Govern central contra els dos acords de la Mesa del Parlament per haver contraving­ut sentències prèvies del tribunal. Així doncs, va acordar suspendre les mocions aprovades per la Mesa. Aquell mateix dia la Fiscalia va anunciar que actuaria d’ofici davant aquells esdevenime­nts. No obstant això, fonts jurídiques reconeixen que esperaven que el TC comuniqués d’alguna manera que se sentia desobeït per poder actuar amb més contundènc­ia contra Torrent.

A priori, el tribunal no és partidari de fer servir la potestat que li concedeix la norma que en regula les atribucion­s, reformada el 2015, que el capacita per vetllar pel compliment efectiu de les seves resolucion­s. Tot i això, durant el ple d’ahir dimarts els 12 magistrats van decidir per unanimitat fer el pas i dirigir-se a la Fiscalia amb l’objectiu de frenar els reiterats incomplime­nts per part del president del Parlament i de la Mesa a les seves pròpies resolucion­s.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? El president del Parlament saluda el president a la Cambra catalana
ALEJANDRO GARCÍA / EFE El president del Parlament saluda el president a la Cambra catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain