La Vanguardia (Català)

Espanya Global frena el pla d’acció exterior contra el relat secessioni­sta

- J.C. MERINO

“Som en un altre moment, en un altre escenari, i necessitem obrir al nostre país una pàgina diferent”, va assegurar ahir la portaveu del Govern, María Jesús Montero, en línia amb l’aposta de Pedro Sánchez per obrir la via del diàleg i la negociació per encarrilar el “conflicte polític” a Catalunya.

I aquest enfocament, amb el qual Sánchez intenta “desinflama­r” la qüestió catalana a la recerca de solucions a la crisi territoria­l, és el que explica millor el relleu a la secretaria d’Estat de l’Espanya Global que ahir va aprovar el Consell de Ministres. La fins ara responsabl­e d’aquest organisme creat per millorar la imatge exterior i la reputació d’Espanya, Irene Lozano, va cessar en el càrrec per assumir la presidènci­a del Consell Superior d’Esports. I la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, va aprofitar l’àmplia remodelaci­ó empresa a la seva cartera per situar al capdavant d’Espanya Global Manuel Muñiz.

En el primer gabinet que va formar el juny del 2018, Sánchez va situar com a ministre d’Exteriors Josep Borrell, que es va convertir en un flagell contra l’independen­tisme català dins i fora d’Espanya. I, ja a l’octubre, el president del Govern va tornar a fitxar Lozano perquè portés les regnes d’Espanya Global, una secretaria d’Estat

Lozano és rellevada a l’organisme dependent d’Exteriors, que ara se centrarà en la “diplomàcia econòmica”

de nova creació que va substituir l’alt comissiona­t per a la Marca Espanya que va crear Mariano Rajoy el 2012.

Amb Borrell, Espanya Global va emprendre un pla d’acció exterior per intentar desmuntar el relat de l’independen­tisme català al món. “No entenc el rèdit polític de desprestig­iar Espanya”, clamava Lozano contra un discurs del secessioni­sme català que calava internacio­nalment i al qual Sánchez es va disposar a fer front amb força.

Però Borrell va sortir del Govern per assumir la seva alta responsabi­litat com a cap de la diplomàcia de la UE, i ara Lozano canvia d’objectius. Aquesta periodista i escriptora va arribar a la política el 2011, amb Fernando Savater, a Unión Progreso y Democracia (UPyD), el partit de Rosa Díez que va fer del combat al nacionalis­me i a l’independen­tisme la seva raó de ser. I després va ser sorprenent­ment Sánchez el que la va fitxar per a la seva llista electoral el 2015. Lozano va ser qui va donar “forma literària” al Manual de resistènci­a del mateix líder del PSOE.

Al seu lloc, la ministra González Laya incorpora Manuel Muñiz, sense cap perfil polític però amb una prestigios­a trajectòri­a al món empresaria­l i acadèmic de la governança internacio­nal amb alts càrrecs a l’Institut d’Empresa. En plena sintonia amb el paper de la nova ministra d’Afers Exteriors, el gran objectiu de Muñiz se centrarà en la “diplomàcia econòmica”.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? Irene Lozano
JUANJO MARTÍN / EFE Irene Lozano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain