La Vanguardia (Català)

Abascal fitxa d’assessor el condemnat per haver agredit Iglesias

- LEONOR MAYOR ORTEGA

El grup parlamenta­ri de Vox al Congrés ha fitxat com a assessor Kiko Méndez Monasterio, que va ser condemnat per haver agredit Pablo Iglesias el 1998 quan l’actual líder d’Unides Podem era un universita­ri de 19 anys.

Méndez Monasterio és un dels homes de confiança del president de Vox, Santiago Abascal, i ha format part del nucli dur de la formació d’ultradreta des que aquesta va començar a despuntar en política ara fa una mica més d’un any després d’aconseguir 12 escons a les eleccions andaluses del desembre del 2018.

Després, amb vista a les generals de l’abril, va sortir a la llum la condemna a Méndez Monasterio per haver agredit Iglesias de jove. Però això no ha arronsat Abascal, que ha premiat el seu home de confiança amb una plaça d’assessor al seu grup parlamenta­ri, segons confirmen fonts de Vox, que, tot i això, no concreten quines seran les atribucion­s de Méndez Monasterio ni quina serà la seva retribució.

Els fets pels quals va ser condemnat l’assessor d’Abascal van tenir lloc el 17 de març del 1998. Aleshores Méndez Monasterio pertanyia a un grup ultra, Alianza por la Unidad Nacional (AUN), liderat per Ricardo Sáenz de Ynestrilla­s. Méndez Monasterio i un altre company de la mateixa formació, Marcos Calero, van agredir un grup de joves de la Unió d’Estudiants Progressis­tes i d’Esquerres de la facultat de Dret de la Universita­t Complutens­e de Madrid, entre els quals hi havia Iglesias.

Els van atacar amb crits com “us apunyalare­m” o “rojos de merda”. El tema va arribar als tribunals, i el jutjat d’instrucció número 8 de Madrid va acabar condemnant Méndez i Calero per una falta de lesions i amenaces. A més, els agressors van haver d’indemnitza­r Iglesias i dues víctimes més.

Un any més tard Iglesias va concedir una entrevista a la revista Cambio en què explicava que l’agressió va tenir lloc després que el grup ultradretà “enganxés un cartell amb una fotografia del dictador Pinochet amb un text que deia ‘Gràcies per 25 anys de pau i de justícia’”. “Algú va retirar el cartell i es van pensar

Kiko Méndez Monasterio, home de confiança del líder de Vox, pertanyia a un grup ultra

que havíem estat nosaltres”, recordava Iglesias.

I afegia: “L’endemà, el 17 de març, van aparèixer uns 20 individus molt ben vestits (...) que ens van començar a pegar mentre ens amenaçaven de mort. Vam acabar a l’hospital amb contusions a la cara, el tors i les extremitat­s”.

L’any passat el líder d’Unides Podem va perdonar el seu agressor perquè creu “en la reinserció”. Ara, més de 20 anys després de l’atac, Iglesias i Méndez Monasterio es tornaran a trobar als passadisso­s del Congrés, el primer convertit en vicepresid­ent del Govern espanyol, i el segon, en assessor del tercer partit de la Cambra baixa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain