La Vanguardia (Català)

“Rajoy va errar amb Catalunya en algunes coses; Sánchez, en tot”

José M. García-Margallo, exministre d’Exteriors

- C. DEL RIEGO

Extitular d’Exteriors, José Manuel GarcíaMarg­allo, el ministre del govern Mariano Rajoy que volia dialogar amb els independen­tistes i que va debatre amb Oriol Junqueras, presenta avui al Congrés el seu llibre Memorias heterodoxa­s de un político de extremo centro (ed. Península), que presentarà a Barcelona el dia 3. Amb 75 anys, ara com a eurodiputa­t, continua en política i defensa la unió del centredret­a i els principis essencials del PP.

Al llibre vostè diu que les eleccions de l’abril es van perdre per haver intentat assemblar-se a Vox. I les del 10-N? Hi va haver un moviment de reflux. No crec que en els programes hi hagués una desviació dels principis fundaciona­ls del PP, però sí que es va entrar en terrenys que no són els nostres.

Com ara quin?

El pin parental. Ens hem deixat enredar en una discussió que és del tot absurda. La Constituci­ó recull el dret dels pares a triar el projecte educatiu que s’acomodi més bé a les seves creences. I, si no, per a això hi ha la inspecció, els tribunals i els consells de pares, i a més això es planteja en una comunitat on no hi ha hagut cap denúncia. Per què ho discutim? És un error.

Vostè es defineix d’extrem centre. Casado és d’extrem centre?

S’està definint en aquests moments, però els principis fonamental­s no s’han alterat i no s’han traït en els pactes que hem hagut de fer amb Vox.

A les memòries parla d’un govern de Rajoy no gaire ben avingut...

Des del començamen­t vam veure una operació per lliurar el testimoni a la generació següent, a la Soraya [Sáenz de Santamaría]. Allò de “la nena de Rajoy” era cert, i ella aviat entén que qui no s’afegeixi a aquesta operació successòri­a va en contra d’ella i, per tant, ha de ser eliminat.

I diu que a l’últim gabinet de Rajoy tots són eliminats, que, com a Deu negrets, no va sobreviure ningú.

Mentre no destorbess­is no passava res, però hi havia un grup de gent molt pròxima a Rajoy que no ens hi resignàvem, i això els primers temps no es tradueix en divisions sobre l’acció de govern, però després sí.

Creu que Rajoy es va equivocar en Catalunya?

El primer error va ser no presentar un Estatut alternatiu al de Pasqual Maragall; el segon, el recurs d’inconstitu­cionalitat que es va presentar contra l’Estatut, en què es va extralimit­ar, i fins i tot va recórrer contra coses que havíem acceptat als estatuts d’autonomia de València i Andalusia, i també es va equivocar quan va menysprear la Diada i va judicialit­zar el procés, i ho vaig advertir.

I Sánchez, s’està equivocant? En tot. Mira de canviar el sistema per la porta de darrere. Zapatero ho va intentar amb l’Estatut, i ara serà amb la taula [de diàleg]. El projecte de Pedro Sánchez és dir als nacionalis­tes i independen­tistes: “Vostès em donen suport a Madrid i els garanteixo que el Partit Socialista els donarà suport, a ERC, als comuns, al PNB... i al BNG, si aconseguei­xen carregar-se l’Alberto [Núñez Feijóo]”. És a dir, els deixa manar allà perquè no ho faci el PP, i quan tu no pots ser en aquests territoris, no pots vertebrar la nació, de manera que no ets partit de govern i l’altre governa eternament, com el cor de Jesús. Aquest és el projecte de Sánchez.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Margallo durant l’entrevista
EMILIA GUTIÉRREZ Margallo durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain