La Vanguardia (Català)

Un pla de pau que neix amb poc futur

-

Donald Trump, president dels Estats Units, va rebre ahir a la Casa Blanca Benjamin Netanyahu, primer ministre d’Israel, i Benny Gantz, que, al capdavant de la coalició Blau i Blanc, va ser el seu gran rival en les eleccions del setembre passat. El propòsit de la reunió era presentar-los el seu pla de pau per a Israel i Palestina, batejat pomposamen­t pel president nord-americà com “l’acord del segle”, i ben acollit pels seus dos visitants.

Aquest pla de 80 pàgines, que s’ha preparat en secret durant tres anys sota la supervisió de Jared Kushner, promotor immobiliar­i sense experiènci­a diplomàtic­a prèvia a l’Orient Mitjà, però gendre i conseller de Trump, té d’entrada poques possibilit­ats d’aconseguir el beneplàcit dels palestins. Entre altres motius perquè ha estat elaborat prescindin­t de la seva participac­ió, en una etapa marcada per les hostilitat­s entre els Estats Units i l’Autoritat Palestina. Des que el desembre del 2017 Trump va decidir traslladar l’ambaixada nord-americana de Tel-Aviv a Jerusalem, les relacions diplomàtiq­ues entre nord-americans i palestins van quedar interrompu­des, igual com els ajuts procedents dels Estats Units i destinats als refugiats palestins.

A grans trets, el pla presentat ahir inclou una àmplia remodelaci­ó de les fronteres d’Israel, amb un primer propòsit que sembla ser consolidar els assentamen­ts jueus en territoris ocupats als veïns àrabs en successius episodis bèl·lics, pretensió a què s’han oposat sempre els palestins. A canvi, els Estats Units ofereixen una solució de dos estats, però amb sobirania limitada per al palestí. I proposen un pla d’inversions per als palestins de 50.000 milions de dòlars. Potser per això els crítics d’aquesta proposta han comentat, sorneguers, que s’hauria passat de la fórmula “territoris a canvi de pau” a la fórmula “diners a canvi de pau”.

El primer comentari que suggereix aquest pla ve marcat per les circumstàn­cies. La presentaci­ó arriba en dies delicats tant per a Trump com per a Netanyahu, potser amb l’afany de fer-los més suportable­s. El president nord-americà està immers en un procés d’impeachmen­t que potser no acabarà de tombar-lo però que l’obliga a carretejar un llast molt pesant camí de les eleccions presidenci­als del novembre, que pot alleugerir en campanya un suport més decidit de jueus i evangèlics, tots ells favorables als assentamen­ts a Cisjordàni­a. Respecte a Netanyahu, recordarem que el fiscal general d’Israel va demanar precisamen­t ahir el seu processame­nt per tres casos de corrupció, quan falten només quatre setmanes perquè els israelians acudeixin a les urnes, en les terceres eleccions legislativ­es convocades en menys d’un any. Aquestes circumstàn­cies carreguen de raons els qui afirmen que aquest pla de Trump, aplaudit sense reserves per Netanyahu, té més de maniobra de distracció que no pas de projecte amb autèntic futur.

El segon comentari, de naturalesa més essencial, té relació amb el contingut del pla, teòricamen­t concebut per superar les diferèncie­s entre israelians i palestins, però que ha estat preparat a Washington en plena sintonia amb els anhels dels primers i ignorant completame­nt els segons, que, tot sigui dit, d’altra banda no estaven gaire disposats a col·laborar.

Certament, això no són bons auguris per a un pla que aspira a pacificar una zona en conflicte des de fa més de setanta anys. El seu contingut no és el més equilibrat que es pugui imaginar. Qualsevol pla que no parteixi del reconeixem­ent mutu entre israelians i palestins, que no consideri la solució –plantejada per anteriors presidents dels Estats Units– dels dos estats de ple dret, un acord acceptable sobre el repartimen­t dels territoris i una solució per als refugiats té escasses possibilit­ats de progressar.

És molt difícil arreglar el conflicte entre israelians i palestins prescindin­t d’aquests al redactar el pla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain