La Vanguardia (Català)

El coronaviru­s ja es transmet fora de la Xina

Primers contagis en persones que no han estat al país asiàtic

- MARÍA-PAZ LÓPEZ ISMAEL ARANA / JOSEP CORBELLA

Mentre el president xinès, Xi Jinping, insistia ahir que la Xina pot derrotar el nou coronaviru­s, es van conèixer els primers casos de contagi en altres països. Al tancament d’aquesta edició, s’havien notificat els primers casos de transmissi­ó de la infecció a Alemanya, el Japó i Taiwan, que se sumen al del Vietnam, conegut anteriorme­nt.

El cas d’Alemanya és especialme­nt preocupant perquè demostra que el virus es pot transmetre durant el període d’incubació de la malaltia, quan els afectats encara es troben bé, una possibilit­at que el Govern xinès havia suggerit dos dies abans i que havia estat rebuda amb escepticis­me.

El nombre de casos es dispara

Els casos confirmats d’infecció pel nou coronaviru­s a la Xina van augmentar ahir a 4.515 (un 59% més que els 2.835 notificats fins dilluns). Un 60% dels casos s’han identifica­t a la província de Hubei, on va començar l’epidèmia, i uns 50 milions de persones estan en quarantena. Els altres 1.801 s’han detectat en províncies on no s’han imposat les mateixes condicions d’aïllament a la població.

Les morts atribuïdes al coronaviru­s van ascendir ahir a 106 (el dia abans n’eren 81). Cap no ha tingut lloc fora de la Xina.

Quatre contagis a Alemanya

Alemanya va confirmar ahir els quatre primers casos de coronaviru­s de Wuhan al seu territori, tots ells a la mateixa empresa de components d’automòbil del land alemany de Baviera. El primer cas detectat és un home de 33 anys, que no havia viatjat a la Xina, sinó que es va contagiar a través d’una col·lega xinesa que va anar a Alemanya per unes jornades formatives. L’home està “clínicamen­t en bon estat” després d’haver contret aquest virus que infecta les vies respiratòr­ies.

L’empleada xinesa, que va estar a Alemanya entre els dies 19 i 22 de gener, es va començar a trobar malament tan bon punt va tornar al seu país, de manera que va anar al metge, i li van detectar el coronaviru­s, segons va explicar ahir en roda de premsa a Munic el president de l’Oficina Regional de Sanitat i Seguretat Alimentàri­a de Baviera, Andreas Zapf. L’alemany que es va infectar havia participat el dia 21 en el curs de capacitaci­ó que va impartir la col·lega xinesa a la planta de la companyia Webasto a Stockdorf, a 20 quilòmetre­s de Munic.

Ella viu a Xangai, però els seus pares viuen a Wuhan, la ciutat on es va originar l’epidèmia de coronaviru­s, i l’havien visitat poc abans que se n’anés a Alemanya. El diagnòstic va ser transmès dilluns a l’empresa a Alemanya, Webasto, que va informar aquell mateix dia els seus empleats i les autoritats sanitàries de Baviera. L’home infectat, que havia anat a treballar després d’haver estat refredat durant el cap de setmana, va lligar caps i va anar al metge a última hora de dilluns. Llavors es va certificar que s’havia contagiat. Amb aquest són cinc els casos de coronaviru­s registrats a Europa; els altres quatre han tingut lloc a França.

Des del diagnòstic, l’home està aïllat i sota vigilància mèdica a la clínica muniquesa Schwabing. Però després de consultar experts del departamen­t d’Infeccions de l’Oficina de Salut del land (LGL) i de l’Institut Robert Koch, les autoritats sanitàries bavareses van indicar que el risc d’infecció de coronaviru­s per a la resta de la po

blació és baix. “La gent que hi ha estat en contacte [amb el pacient] ha estat informada en detall sobre possibles símptomes, mesures d’higiene i vies de transmissi­ó”, van assenyalar en un comunicat dilluns a la nit. Es tracta d’unes 40 persones, a part de la guarderia on van els fills de l’alemany, a Landsberg.

Contagis al Japó i Taiwan

El cas del Japó és més inquietant. Es tracta d’un taxista d’uns 60 anys de la prefectura de Nara que no havia anat a la Xina però que va tenir contacte amb turistes procedents de Wuhan entre el 8 i el 16 de gener. Va tenir els primers símptomes de la infecció pel coronaviru­s el 14 de gener i va ser hospitalit­zat onze dies més tard, segons va informar ahir el Ministeri de Salut japonès. Els detalls del cas fan témer que hagi transmès el virus a altres persones i hagi iniciat la primera cadena de contagis a escala comunitàri­a fora de la Xina.

A Taiwan la persona que ha contret la infecció és un home d’uns 50 anys que tampoc no havia anat a la Xina. Sí que hi havia anat la seva dona, que li va transmetre la malaltia i posteriorm­ent ha estat diagnostic­ada com a portadora del virus.

Cordons sanitaris a la Xina

Mentrestan­t a la Xina el coronaviru­s té el país paralitzat. Els carrers estan buits. Les poques persones que surten a fora ho fan protegides amb màscares i s’hi estan el temps just per fer els encàrrecs. La tornada a la feina després de les vacances de l’Any Nou lunar s’ha endarrerit i les comunicaci­ons entre ciutats i províncies s’han restringit.

Diferents territoris estan establint cordons sanitaris amb què intenten frenar l’avenç del virus. A Hong Kong, on hi ha confirmats vuit casos, es van anunciar ahir dràstiques restriccio­ns a l’admissió de visitants procedents de la Xina. Des de la mitjanit de dijous quedaran suspesos els serveis del tren d’alta velocitat i dels ferris que comuniquen amb la Xina continenta­l, es reduiran a la meitat els vols i es retallaran els serveis d’autobusos transfront­erers.

En la mateixa línia, les Filipines deixaran de concedir visats a l’arribada als ciutadans xinesos i Tailàndia sotmetrà a controls mèdics tots els que aterrin procedents de la Xina. A Corea del Sud i a Malàisia s’han recollit fins a mig milió de firmes per demanar als correspone­nts governs que prohibeixi­n l’entrada de ciutadans xinesos al seu territori.

El Govern xinès va accedir ahir que experts internacio­nals enviats per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) vagin al país. Treballara­n amb metges i científics xinesos per comprendre i controlar l’epidèmia.

Falsa alarma a Barcelona

A Catalunya es va registrar un possible primer cas d’infecció pel nou coronaviru­s en un home de 33 anys que havia arribat feia poc de Wuhan i que tenia símptomes d’infecció respiratòr­ia. Després de passar diverses hores en observació a l’hospital Clínic, les anàlisis van descartar que tingués el coronaviru­s.

Probable impacte en el Mobile

La Xina va aconsellar ahir als seus ciutadans que evitin viatges a l’estranger per reduir el risc que el virus s’estengui en altres països. La restricció de viatges afectarà previsible­ment el Mobile World Congress, que se celebra del 24 al 27 de febrer a Barcelona. El Mobile, on la companyia xinesa Huawei ocupa un pavelló sencer del recinte Fira Gran Via, sol rebre cada any desenes de milers de visitants xinesos.

 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? Obres a tota
màquina. Ahir, tres dies després que comencessi­n les obres, el nou hospital de Wuhan, que ha d’entrar en servei la setmana que ve, ja tenia dos pisos
GETTY IMAGES Obres a tota màquina. Ahir, tres dies després que comencessi­n les obres, el nou hospital de Wuhan, que ha d’entrar en servei la setmana que ve, ja tenia dos pisos
 ?? CHENG MIN / AP ?? Màxima
precaució. El pilot d’un avió, protegit amb caputxa, bata i màscara, ahir a l’aeroport de Wuhan, la ciutat més afectada pel virus. La indumentàr­ia protectora supera la necessària per prevenir infeccions que es transmeten per via respiratòr­ia
CHENG MIN / AP Màxima precaució. El pilot d’un avió, protegit amb caputxa, bata i màscara, ahir a l’aeroport de Wuhan, la ciutat més afectada pel virus. La indumentàr­ia protectora supera la necessària per prevenir infeccions que es transmeten per via respiratòr­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain