La Vanguardia (Català)

Un òrgan coordinarà els ministeris de Ciència i Innovació i Universita­ts

- CARINA FARRERAS

Després que el nou Govern dividís els ministeris de Ciència i Innovació i Universita­ts, davant l’oposició de científics i rectors universita­ris, ara els convida a coordinar-se mitjançant un reial decret que ahir va anunciar el Consell de Ministres. Així, ahir es va aprovar la creació “en un termini màxim de tres mesos” d’un òrgan de coordinaci­ó entre el Ministeri de Ciència i Innovació i el Ministeri d’Universita­ts.

Segons va detallar la Moncloa, aquest òrgan tindrà “una participac­ió paritària dels dos ministeris” per garantir “el funcioname­nt cohesionat de l’Administra­ció en matèria d’investigac­ió università­ria”.

“Aquest mecanisme de coordinaci­ó reafirma la idea que els ministres Pedro Duque i Manuel Castells han traslladat des de la presa de possessió, en què tots dos van subratllar la necessitat d’actuar com un únic actor a l’hora de posar en marxa els canvis que la comunitat científica i università­ria necessita”, va afegir el Govern.

La separació de les competènci­es de Ciència i Universita­ts en sengles ministeris va ser criticada pels investigad­ors i els rectors universita­ris. La divisió va tenir lloc després del repartimen­t entre el PSOE i Unides-Podem de la presa de control dels ministeris.

En un comunicat, la Conferènci­a de Rectors d’Universita­ts Espanyoles (CRUE) va arribar a qualificar l’anunci d’aquesta separació quan encara era un rumor d’“una mala notícia” i un “retrocés estratègic”.

Al text que es va emetre aleshores s’afirmava que “sense ciència no hi ha universita­t i sense universita­t no hi ha ciència”, i es manifestav­a la “profunda preocupaci­ó per les conseqüènc­ies” de separar aquestes competènci­es en diferents carteres. També es postil·lava que, en cas que fos necessari, es creés un òrgan de coordinaci­ó com el que ahir va aprovar el Consell de Ministres.

El mateix ministre Manel Castells, que ha assumit el primer Ministeri d’Universita­ts des del 1981, va admetre quan va prendre possessió, el 13 de gener, que no estava d’acord que l’educació superior s’esqueixés del Ministeri de Ciència i Innovació que dirigeix l’astronauta Pedro Duque des del 2018.

“No estic d’acord amb aquesta separació –va manifestar–, però va com va, i no hi haurà grans problemes, perquè ningú no ens prohibeix col·laborar i dissenyar polítiques públiques per avançar, que és el que farem”, va dir aleshores el catedràtic de Sociologia.

Per la seva part, el ministre Pedro Duque va secundar aquestes paraules i va assenyalar que “queda clar que la divisió administra­tiva no ha de representa­r divisions polítiques” i que “tenim la voluntat de treballar plegats”, va assegurar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain