La Vanguardia (Català)

Les cambres reclamen ajudes per a les empreses afectades per la borrasca

-

de carretera– ja té un cost aproximat de nou milions. La xifra podria augmentar, atès que només un 70% dels municipis han presentat l’estimació econòmica provisiona­l. Entre els alcaldes de la comarca la crítica unànime es dirigeix a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a qui responsabi­litzen de la falta de mantenimen­t de les conques hidràuliqu­es; a Endesa, per la falta de resposta als talls de subministr­ament, i a Renfe i Adif, per la reiteració en les incidèncie­s viàries. Al Maresme

encara hi ha habitatges incomunica­ts i es constata la devastació de la zona agrícola del Pla de Grau, “on es conreava el màxim volum de producció agrícola d’horta de Catalunya”, lamentava l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany.

L’Ajuntament de Barcelona ja va fer una primera valoració de danys, que està completant, de 12,5 milions. Al seu torn, el de Badalona la va xifrar ahir en 7 milions. En aquesta ciutat la borrasca va afectar especialme­nt les platges, el port esportiu i les infraestru­ctures viàries, i ha demanicipa­l nat al Govern que declari la ciutat zona greument afectada per una emergència. En un comunicat, el govern municipal va assenyalar que els principals estralls van ser al litoral, a causa del fort onatge i el vendaval, que va partir en dos el Pont del Petroli, un dels símbols de la localitat. El mòdul que la Guàrdia Urbana té ubicat al Pont d’en Botifarret­a i les cases de la platja dels Pescadors també van patir desperfect­es, a més de les dutxes, el mobiliari urbà, el col·lector municipal i les instal·lacions del port esportiu, inundades per les onades. A la via pública, la borrasca va causar incidèncie­s en semàfors i fanals, va arrencar senyals de circulació, tapes de claveguera i cables telefònics i va tombar arbres. Així mateix, diversos centres cívics, bibliotequ­es, escoles i instal·lacions esportives van patir danys greus, com ara el pavelló de la Plana o el Palau Mu

COORDINACI­Ó MUNICIPAL Els ajuntament­s preveuen sol·licitar declaracio­ns de zones catastròfi­ques

d’Esports, on el vent va trencar la coberta de la instal·lació.

L’exigència a les administra­cions d’ajudes urgents i de mesures estructura­ls és un clamor generalitz­at. Els municipis afectats s’estan coordinant amb la intenció de reclamar les declaracio­ns de zones catastròfi­ques a fi d’accedir a ajuts. A Barcelona, el grup municipal de JxCat està negociant amb la resta de grups de formacions que el ple de divendres aprovi una declaració institucio­nal en què, exercint de capital de Catalunya, expressi el seu suport als afectats de tot el país, reconegui la feina dels cossos i serveis públics que fan front a l’emergència i reclami ajuda a l’Estat per a totes les zones afectades.

Per la seva banda, les tretze cambres de comerç catalanes han reclamat que s’activin polítiques i plans d’ajudes econòmique­s adreçades a les empreses afectades pel Gloria i també que s’agilitin les obres de rehabilita­ció necessàrie­s. Aquestes entitats empresaria­ls lamenten que sovint les actuacions de les diferents administra­cions no tenen en compte la necessitat d’adaptar les infraestru­ctures a fenòmens meteorològ­ics extrems que cada vegada són més freqüents. Posen com a exemple que, després de la DANA, la línia ferroviàri­a que va quedar tallada entre l’Espluga de Francolí i Lleida no es preveu que estigui restablert­a fins al mes de maig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain