La Vanguardia (Català)

Els accidents amb patinets es multipliqu­en per quatre

Els responsabl­es dels nous vehicles de mobilitat personal han rebut al voltant de 20.000 multes durant l’últim any a Barcelona

- DAVID GUERRERO

La incorporac­ió dels patinets a la jungla de la via pública barcelonin­a ha estat com la d’un cavall desbocat. Pràcticame­nt d’un dia per l’altre, fa un any i mig, en van aparèixer milers als carrers, i des d’aleshores no han parat de créixer, tant els particular­s com els d’empreses de lloguer per minuts. Alhora, s’han disparat els accidents en què aquesta mena de vehicles es veuen involucrat­s. Si el 2018 van ser 129 sinistres amb vehicles de mobilitat personal implicats, durant el 2019 la xifra es va elevar fins als 539. Quatre vegades més. La dada supera els accidents en què hi havia implicats camions (417) i s’acosta als dels taxis (637) i bicicletes (796), que es mantenen estables. En tres dels sinistres amb patinets el conductor va resultar ferit greu.

Al seu torn, les sancions s’han multiplica­t per deu i han arribat a les 19.987, de les quals dues terceres parts correspone­n a empreses de patinets per minuts, principalm­ent per aparcar on està prohibit. Pel que fa a les multes a particular­s, pràcticame­nt totes són per circular per voreres o llocs prohibits i per conduir amb conductes considerad­es de risc.

“És un problema que ha crescut de manera exponencia­l”, reconeix el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, que ha intensific­at els contactes amb la direcció general de Trànsit (DGT) a fi d’avançar en la regulació estatal a partir de la qual s’introduiri­en modificaci­ons puntuals adaptades a les circumstàn­cies locals. Per la seva banda, la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, creu que les dades són “un toc d’alerta per als mateixos usuaris de patinets”, i els insta que s’autoproteg­eixin amb un casc i una asseguranç­a, encara que de moment no sigui obligatori.

Els patinets són els nous convidats al balanç de sinistrali­tat que fa anualment l’Ajuntament de Barcelona, en què es recull el lleuger increment de la mortalitat als carrers de la ciutat, amb 22 morts durant el 2019, un més que l’any anterior. El col·lectiu més malpa

rat va ser el dels motoristes, amb 14 víctimes. El nombre de ferits, al seu torn, es manté estable.

La principal línia d’actuació municipal per reduir l’accidental­itat passa per rebaixar la velocitat, amb més zones 30, i garantir el compliment estricte dels 50 km/h com a velocitat màxima a la resta de la ciutat. Per això, el govern municipal estudia instal·lar 20 radars fixos en carrers de l’Eixample on els vehicles arriben a anar a gran velocitat, com ara la Gran Via, Aragó, Balmes, València i Urgell. Fins ara els radars s’havien limitat a les rondes i accessos a la capital catalana. La introducci­ó en vies de caràcter estrictame­nt urbà suposa un pas més enllà en el control de la velocitat als grans carrers que travessen la ciutat i que són autèntique­s autopistes urbanes en què s’incompleix sistemàtic­ament el límit de velocitat i on se situen diverses de les zones de més concentrac­ió d’accidents de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain