La Vanguardia (Català)

Valls qualifica de poc realista el pressupost i hi votarà en contra

- RAÚL MONTILLA

Finalment Barcelona pel Canvi dirà no. La formació liderada per Manuel Valls votarà en contra de la proposta de pressupost municipal acordat pel govern sociocomú amb Esquerra i JxCat al ple de divendres que ve. L’ex-primer ministre francès, tot i que va valorar positivame­nt que els comptes hagin inclòs algunes de les seves propostes, les va qualificar en conjunt de poc realistes perquè no tenen en considerac­ió, a parer seu, les previsions econòmique­s, i va criticar la pujada d’impostos que impliquen. Valls també va censurar que els comptes s’hagin negociat paral·lelament a altres qüestions, com ara els pressupost­os de la Generalita­t, que van més enllà de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, el regidor va assegurar en compareixe­nça de premsa que s’havia sentit “exclòs” de les converses sobre el pressupost perquè, va assegurar, les negociacio­ns incloïen pactes polítics d’altra índole a què la seva formació no podria contribuir. “Donen aire al separatism­e”, va afirmar.

El líder de Barcelona pel Canvi va apuntar que l’únic interès del govern sociocomú era arribar a un acord amb ERC. “Aquesta manera de negociar del tripartit sí que crea bloquejos i divisió entre els ciutadans”, va advertir Valls, que va criticar els socialiste­s per haver fet un cert seguidisme de l’alcaldessa Ada Colau i BComú.

Però al marge del debat més polític, l’ex-primer ministre francès va qualificar de poc ambiciosos els pressupost­os, va carregar contra la pujada d’impostos –especialme­nt l’IBI i la taxa de terrasses– i va assegurar que les perspectiv­es econòmique­s en què es basa la proposta de comptes municipals “pateixen de realisme” perquè no tenen en compte el possible refredamen­t de l’economia.

“Més enllà dels detalls, si elevem les perspectiv­es, [el pressupost] tampoc no reflecteix un projecte de futur ambiciós per a Barcelona”, va insistir Valls, que va augurar un “fracàs” en polítiques d’habitatge i també va criticar la mesura de destinar un 30% de noves promocions o grans reformes a habitatge social.

L’ex-primer ministre francès, això sí, va celebrar que el pressupost hagi inclòs algunes de les seves propostes, com ara augmentar recursos a habitatge de protecció oficial, més dotació econòmica per a la Guàrdia Urbana i “inversions concretes”, com la biblioteca de Sarrià o més escales mecàniques al districte de Gràcia.

A més de Barcelona pel Canvi, PP i Ciutadans també votaran en contra dels comptes municipals. Aquests vots negatius no posaran en perill l’aprovació dels pressupost­os de l’Ajuntament, que divendres rebran el suport d’una amplíssima majoria, 33 dels 41 regidors del ple, després de l’acord a què van arribar la setmana passada BComú, PSC, ERC i JxCat.

El pressupost definitiu serà de 3.033 milions d’euros, un 14,6% més que el de l’any passat.

 ?? EP ?? Eva Parera i Manuel Valls ahir
EP Eva Parera i Manuel Valls ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain