La Vanguardia (Català)

Catalunya, Barcelona, el Prat: un acord per al segle XXI

- Lluís Mijoler LL. MIJOLER, alcalde del Prat de Llobregat

Aquest 2019 l’aeroport del Prat ha tornat a superar els 50 milions de passatgers. No hi ha dubte: ens hem de plantejar quin és el seu futur. Però ho hem de fer seriosamen­t. La urgència acostuma a ser mala consellera. Per dilucidar on ens volem dirigir, hem de saber d’on venim i on som.

El delicat equilibri del delta del Llobregat, on conviuen grans infraestru­ctures, uns espais naturals protegits per la UE i un parc agrari cada vegada més rellevant, és fruit d’un consens que van forjar al seu dia les administra­cions local, catalana i estatal. Qualsevol revisió d’aquest equilibri ha de comptar amb totes aquestes administra­cions, començant per l’Ajuntament del territori de què parlem. No es pot decidir sobre el territori del Prat sense comptar amb el Prat. I el Prat té clar quina ha estat la pedra angular de l’acord assolit aleshores i vigent avui: l’assumpció que no hi ha més espai per a noves ampliacion­s d’infraestru­ctures.

Ara s’hi ha d’afegir que Barcelona és una àrea metropolit­ana amb una qualitat de l’aire preocupant. És urgent millorar-la i fer front a l’emergència climàtica. No podem demanar a la ciutadania que prescindei­xi dels vehicles més antics i no revisar, per exemple, una declaració d’impacte ambiental del pla director de l’aeroport que data del segle passat.

La proposta de pavimentar l’espai natural protegit, agrícola i cultural que és La Ricarda per ampliar la tercera pista de l’aeroport ignora tot això. Correm el risc de perdre dos o tres anys preciosos debatent-la com a desenvolup­istes que no tenen en compte la normativa ambiental de la UE. I que, al final, les autoritats europees neguin aquesta ampliació.

Aparquem aquesta idea. Perquè, a part d’inviable, no és ni oportuna ni va amb el signe dels temps. Hi ha alternativ­es millors. En comptes de pedaços, forgem acords de país. Sobre quin model aeroportua­ri volem i sobre quin equilibri metropolit­à perseguim. Una proposta que se situa en el que és el sentit comú el 2020.

Com defensaven en aquestes pàgines les directores i els directors dels aeroports del Prat, Girona, Reus i Sabadell, la gestió d’aquestes quatre infraestru­ctures s’ha de pensar coordinada­ment. Impulsar el Prat sense límit implica deixar morir per inanició Reus i Girona. Generem una taula sobre el futur aeroportua­ri de Catalunya i Barcelona en què s’asseguin les administra­cions concernide­s, des de la Generalita­t i ajuntament­s fins a Aena. Parlem, per exemple, de com s’han de connectar aquestes infraestru­ctures a la xarxa ferroviàri­a d’alta velocitat.

El Prat té clar que no hi ha més espai per a noves ampliacion­s d’infraestru­ctures

En paral·lel, és hora de posar en relleu els espais protegits. A les portes de la crisi climàtica més important que hem viscut mai, hem de pensar i gestionar més bé el que ens connecta amb el planeta. I això passa no només per dotar de prou forma el Consorci del Delta i el del Parc Agrari, que gestionen uns espais d’un valor ambiental i agrícola extraordin­aris, sinó també per donar a aquest patrimoni irreemplaç­able una visió ambiciosa, global, que el converteix­i en el que és: la principal infraestru­ctura ambiental metropolit­ana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain