La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Conjunt de projectils disparats amb arma automàtica. Pot ser de vent o de sort. 2 Empescar-s’ho des de la caverna platònica. Establimen­t de carretera on podràs dormir i, si és a Figueres, menjar divinament. Iridi. 3 Mamífers primats que, en l’antiga Roma, donaven nom als fantasmes dels morts. Gladiador armat amb una xarxa i un trident.

4 La brodes a la camisa. El personatge més pelut de la Caputxeta. Est.

5 No és pas una mera cimera. Ventileu els conflictes. Cos entortolli­gat. 6 Humor serós que flueix de les plagues. Magnetitza­da. 7 As. Perdé la verticalit­at. Microorgan­isme que els nens de seguida tenen a la boca quan veuen una pilota. 8 Cuidador de nens capaç de saltar de manera prodigiosa. Escaire. Els més rucs de totes les bases. 9 Catalunya. Fruits de tardor. No procedeix. 10 Que té la sabor àcida del vinagre. En un cert sentit, relativa a l’esquelet. Iode.

11 Fixar la vista. Ho som tots. 12 Al bell mig del cel. Transpirad­a com ella sola. Que no és plausible de succeir, com una omega foixiana.

13 A les portes de Groenlàndi­a. Enviament. Fila sense capdavante­r.

14 La moneda groga de l’emperador. Abisme poètic. Embrutat parcialmen­t, però de manera simètrica.

VERTICALS

1 Partisà. Mogui les cames. 2 Paradisíac. Capturi bestioles boscanes. La nota musical més vàcua. 3 Tingui por. Persones que guarden les oques. Nitrogen.

4 S’expressara­n com les granotes. L’últim apartament. 5 Tregui la bandera de la vista. No ho sabrà pas.

6 A les portes de Lleida. Marsupials americans, de pell i carn apreciades. Daniel Arnalot Ballart. 7 El tabac de nom romà. Més micos que s’enfilen als murs. Xarrupi de la meta materna. 8 Associació d’organitzad­ors de ral·lis. Rere S gestiona drets d’autor. Gall dindi conegut pel seu exhibicion­isme. El mallorquí. 9 Cobreixen les barnilles d’un paraigua perquè tornin a protegir de la pluja. Les flors de la ingenuïtat. 10 Soldat de lleva. Capa que estudia el geòleg.

11 M’hi embolico i m’hi associo. Reunir una gran fortuna des de la fleca. As. 12 Temps mort. Mancats de peus. Derivat de l’oli. 13 El que queda de l’elixir. Hi tenen lloc. Cambra.

14 Indoeurope­es a l’horòscop. Aspirar no és gens estrany. Dilatat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain