La Vanguardia (Català)

Un home assassina la seva parella i és detingut quan intenta fugir amb avió

Un nou crim masclista de matinada commociona Sant Joan Despí

- JOSE POLO

Ahir va ser la Rosa, però des que va començar l’any set dones més –tres a Catalunya– han perdut la vida assassinad­es per violència masclista quan encara no s’ha acabat el mes de gener. La veïna de Sant Joan Despí d’uns quaranta anys és la víctima número 1.040 d’aquesta xacra des del 2003, l’any en què van començar els registres.

El cadàver va ser trobat al seu domicili la matinada de dilluns a dimarts cap a les 3 hores aproximada­ment, segons van informar els Mossos d’Esquadra, que van ser alertats per un familiar que intentava localitzar-la sense èxit. Hores després, la mateixa policia catalana va detenir el presumpte autor, la seva parella. L’arrest va tenir lloc a l’aeroport del Prat quan l’home, de 45 anys i nacionalit­at espanyola, pretenia fugir fora del país.

La víctima, també de nacionalit­at espanyola, tenia una filla adolescent fruit d’una altra relació. Segons van informar fonts policials, la jove no era al domicili en el moment en què es va trobar el cadàver. Els seus avis viuen a uns cent metres del pis. “Els crits de desconsol dels pares de la dona van despertar la comunitat”, van explicar alguns testimonis. Segons fonts dels Mossos, el cadàver va aparèixer “sense ferides per armes de foc”. Tampoc no es van trobar “ferides evidents per arma blanca”, però serà l’autòpsia la que determinar­à com es va perpetrar l’assassinat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que el detingut no tenia antecedent­s per violència masclista contra la víctima. La Divisió d’Investigac­ió Criminal de la regió metropolit­ana sud es va fer càrrec de la investigac­ió. El jutjat en funcions de guàrdia de Sant Feliu de Llobregat instrueix el cas i va decretar secret d’actuacions.

Tot i això, no era la primera vegada que les forces de l’ordre anaven al domicili. L’Ajuntament de Sant Joan Despí va confirmar que a l’agost la Guàrdia Urbana es va desplaçar al pis alertada per una veïna preocupada davant una discussió molt acalorada. Va sentir crits, plors, moviment de mobles... Quan els agents hi van arribar, ningú no els va obrir la porta, i no van sentir res. Segons la veïna que aquella nit va trucar a la policia, les discussion­s eren “pràcticame­nt diàries”. “Se’l sentia a ell cridar, a ella no se la sentia gaire i a la nena també se la sentia plorar”, va afegir.

El Consistori no té constància que la víctima recorregué­s als serveis municipals d’atenció a les dones. Com les altres sis assassinad­es aquest any, no va presentar denúncia.

Sant Joan Despí estava commociona­t. El crim va tenir lloc al carrer Maria Tarrida de la zona de l’Eixample del barri Centre d’aquesta localitat del Baix Llobregat, comarca que ha lamentat dos feminicidi­s en poc més d’un mes. La barriada és un enclavamen­t calmat, construït a començamen­ts del segle XXI al costat del centre històric del municipi. La parella era coneguda a la zona, on ahir tot eren cares llargues. Ella treballava a Rubí i la seva filla estudia a Molins de Rei. “Aquí ens coneixem tots; és un barri molt tranquil”, va dir la propietàri­a d’una cafeteria pròxima al lloc dels fets. “Estem tots tristos, commociona­ts, en estat de xoc”, va afegir amb un gest d’impotència. Al seu establimen­t no es parlava de res més.

L’Ajuntament, que es presentarà com a acusació particular, va decretar tres dies de dol i va celebrar un ple municipal extraordin­ari. Tots els partits polítics amb representa­ció al plenari van subscriure una declaració institucio­nal per mostrar la seva “condemna enèrgica” als fets, expressar la seva “tristesa, ràbia, indignació i rebuig” i mostrar el seu condol als familiars. Va ser un acte solemne. Tant el Govern com la Generalita­t també van condemnar el crim.

La reacció ciutadana es va fer visible després del ple, a les 20 hores, amb una concentrac­ió davant l’edifici consistori­al. S’hi van reunir centenars de persones. Després d’uns minuts de silenci, es va fer un sincer aplaudimen­t i es va cridar: “Ens volem vives, ni una menys”.

TRIST INICI DEL 2020 És la setena víctima mortal de l’any quan encara no s’ha acabat el mes de gener

REACCIÓ CIUTADANA Centenars de persones es van concentrar davant l’Ajuntament

 ?? AJUNTAMENT DE SANT JOAN DESPÍ ?? Concentrac­ió davant l’Ajuntament de Sant Joan Despí per l’assassinat d’una de les veïnes, la Rosa, en mans de la seva parella
AJUNTAMENT DE SANT JOAN DESPÍ Concentrac­ió davant l’Ajuntament de Sant Joan Despí per l’assassinat d’una de les veïnes, la Rosa, en mans de la seva parella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain