La Vanguardia (Català)

La igualtat social va comportar un augment d’homicidis de dones

- RAQUEL QUELART

La fi del patriarcat i la conquesta de llibertats han suposat per a la dona una vida social més agitada que en èpoques anteriors, amb més presència en àmbits com el laboral, l’educatiu i altres activitats de la quotidiani­tat. Tot i això, també l’ha exposat a un risc més alt d’acabar sent víctima d’un homicidi, segons un estudi publicat a l’European Journal on Criminal Policy and Research.

La investigac­ió, que ha fet Antonia Linde, directora del grau de Criminolog­ia de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC), analitza per primera vegada les tendències de victimitza­ció per homicidi femení a Espanya des del 1910 fins al 2014 i la possible relació d’aquesta evolució amb els canvis que hi ha hagut en els rols de les dones i el seu estatus social en un segle.

Una de les conclusion­s principals de l’estudi és que la població femenina adulta no s’ha beneficiat en la mateixa proporció que la masculina del descens generalitz­at que han experiment­at les morts violentes a Europa des de la dècada dels seixanta.

Per exemple, si el 1910 morien set homes per cada dona, el 2014 la xifra havia descendit fins a una ràtio d’1,7 homes per cada dona que va perdre la vida en aquestes circumstàn­cies. Linde ha demostrat que a mitjans dels noranta els homicidis perpetrats contra homes van començar a baixar, però no en els homicidis perpetrats contra dones, en què es va registrar una lleugera tendència a l’alça, i les xifres es mantenen estables des de fa anys. “Potser aquest és el preu de la igualtat”, diu la criminòlog­a, que atribueix aquest fenomen al fet que la dona és molt més present a la vida pública que antigament.

Segons es desprèn de les dades analitzade­s, aquesta presència social més important exposa la població femenina adulta a un risc més alt de convertir-se en víctima d’homicidi, com també passa en el

Si el 1910 morien set homes d’homicidi per cada dona, la proporció és inferior a dos un segle després

cas dels homes des de finals del franquisme. En aquest sentit, i encara que sembli paradoxal, la investigac­ió sosté que els homicidis perpetrats contra dones van seguir “una tendència general a l’alça només interrompu­da durant els períodes en què el país va viure sota dictadures”.

A més a més, l’estudi posa en dubte la idea que la majoria de les dones moren en mans d’homes. “Passa en aproximada­ment un 50% dels casos”, diu l’autora, que destaca que a Espanya les dades sobre víctimes de violència masclista no es van començar a recopilar fins a finals dels noranta. Sense voler restar importànci­a a aquesta xacra, la investigad­ora recorda que, segons les estadístiq­ues oficials, els homes maten més homes que dones i que les dones, al seu torn, cometen molts menys delictes –la població reclusa femenina se situa en un 7,4% del total–.

Així mateix, les dones, quan maten, solen arremetre contra persones del seu entorn més proper, cosa que s’explica, segons l’autora, perquè majoritàri­ament “són més cuidadores de la família”.

Per elaborar l’estudi es van analitzar diversos indicadors sobre la incorporac­ió a la vida social de les dones, com la feina o l’accés a l’educació superior. Tot i això, no es va trobar correlació entre el matrimoni i la possibilit­at de la dona de ser víctima d’un homicidi. “Sembla, fins i tot, que casar-se podria ser un factor de protecció”, afirma l’autora de la publicació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain