La Vanguardia (Català)

Fúria al museu

- Teresa Sesé

Cada cop que veig un avió que em sobrevola el cap no puc evitar de recordar una cosa que vaig llegir a El museo efímero. Los maestros antiguos y el auge de las exposicion­es artísticas (Crítica, 2002), el llibre pòstum de Francis Haskell: “A molts quilòmetre­s per sobre de nosaltres els avions volen pel cel carregats de Ticians i Poussins, Van Dycks i Goyas”. Miro d’imaginar com es deuen sentir ells, els vells mestres, travessant una vegada i una altra l’espai aeri. Si es deuen doldre de les plagues pròpies de l’edat o si el fet de ser reduïts a una simple mercaderia espectacul­ar els deu provocar problemes d’identitat. De vegades fantasiejo que el dia menys pensat ens sorprendra­n amb un motí a les bodegues de l’avió, però el més probable és que, ja de tornada de tot, s’hagin resignat al seu destí de viatgers impenitent­s, sempre amb rumb a qualsevol lloc per ser servits en un d’aquests banquets artístics que s’han convertit en una de les delícies preferides del nostre temps. El gran historiado­r de l’art britànic va escriure el llibre conscient que es moria. Estimava l’art i entenia bé l’emoció que provoca l’efímer, l’irrepetibl­e, però pensava que, atordits per tant de soroll, ens podíem perdre alguna cosa preciosa.

Més endavant vaig sentir per primera vegada parlar de la rage gallery (una mena de fúria o ira al museu), que és com el crític d’art William Feaver va batejar el 2011 el sentiment que va suscitar en els visitants una exposició de Gauguin a la Tate Modern de Londres que va batre rècords de públic. Confesso que soc afortunada. Tinc el privilegi de contemplar les exposicion­s abans que s’obrin al públic, en passis previs destinats a la premsa, de manera que no havia experiment­at la rage gallery a la meva pròpia pell fins fa un parell de setmanes, quan em vaig veure envoltada per la multitud a les sales que ara el Louvre dedica a Leonardo Da Vinci. Ja ho sabeu, una d’aquelles mostres imperdible­s que de tan multitudin­àries són insofrible­s i, encara pitjor, invisibles. El que havia imaginat com una oportunita­t –el temps que passes amb l’art sempre és temps amb un mateix– es transforma en una experiènci­a aclaparado­ra. El pobre Leonardo es deu estar estirant els cabells si veu com la massa amuntegada estira el coll amb una hostilitat indissimul­ada per entreveure les seves pintures –ja no us dic els seus diminuts dibuixos–, avança a empentes i fa mirades reprovatòr­ies cada cop que algú decideix aturar-se més de vint segons.

Però no hi res comparable amb la tensió entre els que ens volem agafar un temps per contemplar –aquí no hi ha dreceres– i els que es dediquen a fotografia­r compulsiva­ment amb el mòbil. Com si no poguessin mirar sinó a través d’una pròtesi. O refiar-se del que els diuen els ulls. És fantàstic que l’art s’hagi convertit en una cosa tan popular. No hi havia hagut mai tanta gent contemplan­t art en tants llocs alhora. Forma part de la democratit­zació de la cultura. I això és una gran fita. La fúria, però, encega. I si perdem la mirada, ja podem plegar.

A la mostra de Leonardo del Louvre s’avança a empentes amb una hostilitat indissimul­ada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain