La Vanguardia (Català)

Al cim als 50

- KARLES TORRA

Avishai Cohen

Intèrprets: Avishai Cohen, contrabaix i veu; Elchin Shirinov, piano; Mark Guiliana, bateria Lloc i data: Festival Mil·lenni. Teatre Coliseum (27/I/2020)

Si alguna cosa caracterit­za la carrera d’Avishai Cohen és la necessitat d’explorar nous terrenys musicals a cada nou projecte. En aquest sentit, el seu últim treball Arvoles no té res en comú amb el seu exitós penúltim àlbum 1970, ni tampoc amb els quinze anteriors, el primer dels quals publicat el 1998 sota el títol d’Adama i produït per Chick Corea.

Durant aquest 2020, l’any del seu cinquantè aniversari, el contrabaix­ista israelià s’ha embarcat en una gira de celebració que inclou mig centenar de concerts en el mateix nombre de països diferents. Prenent com a base del seu repertori el temari d’Arvoles, en el qual conjuga elements de música clàssica, bebop, hardbop, swing, hip-hop i ritmes afrocaribe­nys, Avishai Cohen va oferir dilluns passat el seu únic concert per aquests verals al teatre Coliseum i dins del programa del Festival Mil·lenni.

Abans d’abordar el seu nou material discogràfi­c, Avishai Cohen va iniciar la seva actuació barcelonin­a amb One for Mark, un atractiu tema dedicat a l’innovador bateria Mark Guiliana, el qual va estar sembrat al llarg de tota la nit.

L’altre integrant del trio, el pianista azerbaidja­nès Elchin Shirinov, va ser el gran protagonis­ta de Gesture 1. Va trenar una bonica i vivaç feina solista en aquest tema, que en alguns moments

El caracterit­za la seva necessitat d’explorar nous terrenys musicals en cada nou projecte

ens va recordar el primer trio de Bill Evans. Poc després, Avishai Cohen ens va enlluernar amb la seva delicadesa melòdica a propòsit de la peça neobarroca que dona precisamen­t nom al seu últim àlbum, i que el públic va premiar amb una impression­ant ovació de gala.

Sempre consistent i inventiu, el contrabaix­ista israelià va mostrar a continuaci­ó el seu increïble poder amb l’arc en una espectacul­ar i virtuosa interpreta­ció de Face me. Per arrodonir el seu magnífic concert amb un sensaciona­l The ever evolving etude en clau d’innovador latin jazz, i culminat amb una tremenda descàrrega del bateria Mark Guiliana que va aixecar el públic dels seus seients.

Ja a la tanda dels bisos, i abans de rematar la nit a cavall del seu fantàstic trio, el contrabaix­ista israelià va exhibir tot sol el seu talent com a cantant amb les cançons Alfonsina y el mar i Motherless child. Sens dubte, Avishai Cohen es troba al cim del seu art als 50.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain